Με υψηλότερες ταχύτητες «τρέχουν» στο Διαδίκτυο οι Ελληνες

Με υψηλότερες ταχύτητες «τρέχουν» στο Διαδίκτυο οι Ελληνες

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήθηκαν στη διάρκεια του 2019 οι ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα, λόγω των συνδέσεων νέας τεχνολογίας (FTTC/VDSL). Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά μετρήσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων «Υπερίων», η μέση ταχύτητα λήψης δεδομένων (download) στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 22,2% και διαμορφώθηκε πέρυσι στα 20,0 Mbps, από 16,4 Mbps που ήταν η αντίστοιχη τιμή το 2018.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι ακόμη μεγαλύτερη ήταν η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων (upload), η οποία ανήλθε κατά 50,3% και διαμορφώθηκε σε 3,6 Mbps. Τα στοιχεία αφορούν αποκλειστικά ευρυζωνικές συνδέσεις δικτύων σταθερής τηλεφωνίας και όχι κινητής (4G), όπου οι ταχύτητες λήψης και αποστολής δεδομένων είναι κατά κανόνα υψηλότερες από εκείνες των δικτύων σταθερής.

Η προαναφερόμενη αύξηση των ταχυτήτων μετάδοσης/λήψης δεδομένων αποδίδεται από την ΕΕΤΤ αποκλειστικά στην αύξηση του αριθμού χρηστών με συνδέσεις δικτύων νέας γενιάς (VDSL, FTTx). Ωστόσο, η βελτίωση αυτή των ταχυτήτων συνοδεύεται με επιδείνωση της ποιότητας των συνδέσεων. Δείκτες όπως καθυστέρηση, διακύμανση καθυστέρησης και ποσοστό απώλειας πακέτων παρουσιάζουν επιδείνωση (αύξηση).

Στην αρνητική πλευρά του ελληνικού Διαδικτύου εντάσσεται και το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕΤΤ, μόλις το 39,2% των συνδέσεων επιτυγχάνει την προσφερόμενη ονομαστική ταχύτητα λήψης δεδομένων (download). Στην κατηγορία των συνδέσεων ADSL με ονομαστική ταχύτητα 24 Mbps μόλις το 32,1% των συνδέσεων επιτυγχάνει την ονομαστική ταχύτητα λήψης δεδομένων, ενώ στις συνδέσεις VDSL με ονομαστική ταχύτητα 50 Mbps το ίδιο ποσοστό ανέρχεται στο 60% και με ονομαστική ταχύτητα 100 Mbps (VDSL) στο 54%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΕΤ, η μέση πραγματική ταχύτητα λήψης δεδομένων μέσω συνδέσεων ADSL 24 κυμαίνεται μεταξύ 8-9 Mbps, μέσω VDSL 50 μεταξύ 28-29 Mbps και στις συνδέσεις VDSL 100 μεταξύ 57-58 Mbps.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή