#Stayhome, Πάνος Τσακλόγλου: Η οικονομική κρίση μάς έκανε πιο ανθεκτικούς

#Stayhome, Πάνος Τσακλόγλου: Η οικονομική κρίση μάς έκανε πιο ανθεκτικούς

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To να ρωτάς έναν οικονομολόγο πώς αισθάνεται κλεισμένος σπίτι του σε μια χώρα όπου λειτουργούν μόνο σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, είναι σαν να ρωτάς έναν γιατρό πώς νιώθει προτού εξετάσει κάποιον που εμφανίζει βαριά συμπτώματα ίωσης. Παρ’ όλα αυτά, ο Πάνος Τσακλόγλου καταφέρνει να ισορροπεί σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, σκεπτόμενος τα θετικά. Ποια είναι αυτά; «Οτι η κυβέρνηση έπραξε σωστά να δώσει την απόλυτη προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και όχι στην οικονομία. Δεύτερον, οι πολίτες αμέσως έδειξαν να συμμορφώνονται και να επικροτούν τους αυστηρούς περιορισμούς. Τρίτον, πιστεύω ότι αυτή η ωριμότητα που επιδεικνύει το κοινωνικό σύνολο έχει να κάνει με τα διδάγματα της οικονομικής κρίσης. Και κάτι ακόμα σημαντικό: οι περισσότεροι πλέον κατανοούν ότι δεν μπορούμε να σταθούμε ξανά στα πόδια μας αν δεν ορθοποδήσουν και οι επιχειρήσεις».

«Κλείνω ήδη πάνω από τρεις εβδομάδες κατ’ οίκον και η μόνη μου βόλτα είναι μέχρι τον σκουπιδοντενεκέ του τετραγώνου. Οσο για περπάτημα, ευτυχώς έχω έναν διάδρομο», μου λέει από την άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής. Για τον πανεπιστημιακό, η ειρωνεία της τύχης είναι ότι είχε πάρει εκπαιδευτική άδεια για να πάει στο London School of Economics αυτό το έτος: «Αντί να βρίσκομαι εκεί και να συμμετέχω σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, όλα τα δεδομένα άλλαξαν και τώρα κάνω sabbatical στο σπίτι μου. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή εκμεταλλεύθηκα το διάστημα για να ξεκουραστώ λίγο και να δω την οικογένειά μου. Ηταν σπάνιο να βρισκόμαστε όλα τα μέλη μαζί στην ίδια στέγη».

#Stayhome, Πάνος Τσακλόγλου: Η οικονομική κρίση μάς έκανε πιο ανθεκτικούς-1

«Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας» του Κώστα Κωστή.

«Με στενοχωρεί το γεγονός ότι δεχθήκαμε αυτό το πλήγμα τη στιγμή που είχαμε επιτέλους αρχίσει να παίρνουμε μια ανάσα, έπειτα από πολύ καιρό», συνεχίζει. «Καταφέραμε να δαμάσουμε μια κρίση με ενδογενή προβλήματα και μόλις βγήκαμε στην επιφάνεια, μας ήρθε μια νέα δοκιμασία, εξωγενής αυτή τη φορά. Είναι πολύ νωρίς για να μπορέσει κανείς να σκεφθεί την επόμενη ημέρα, μιας και δεν έχουμε καθόλου εικόνα για το πόσο θα διαρκέσει η καραντίνα. Ομως το βασικό είναι –όπως είπα και πριν– να μπορέσουν να επιζήσουν οι επιχειρήσεις. Ολα τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

Και τι επιλέγει να διαβάσει αυτή την περίοδο; «Ξαναδιαβάζω τα “Κακομαθημένα Παιδιά της Ιστορίας” του Κώστα Κωστή και αισιοδοξώ διότι μόνο κακομαθημένοι δεν σταθήκαμε στην καραντίνα. Εχω διαλέξει επίσης το βιβλίο του Τάκη Καμπύλη “Γίγαντες και φασόλια”, τα “Γόμορρα” του Ρομπέρτο Σαβιάνο, “Το σχέδιο του Οδυσσέα” του Μποπ Τράα.  Επόμενο στη σειρά είναι το “Greece: Biography of a modern nation” του Ρόντρικ Μπίτον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή