Πάσχα «κεκλεισμένων των θυρών» στις εκκλησίες

Πάσχα «κεκλεισμένων των θυρών» στις εκκλησίες

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πιο ιδιόμορφο Πάσχα θα ζήσει φέτος (και) η Ελλάδα. Εν μέσω των κρίσιμων ημερών που περνούν η χώρα μας και ο πλανήτης λόγω του κορωνοϊού, οι ναοί θα λειτουργήσουν μεν τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Οι πιστοί δεν θα παρακολουθήσουν περιφορά του Επιταφίου, ενώ οφείλουν να παραμείνουν σπίτι και εκεί να βιώσουν την Ανάσταση Κυρίου. Ακόμη μία ιδιαιτερότητα είναι πως η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να εορτασθεί η Ανάσταση με πανηγυρική αναστάσιμη παννυχίδα, που τελείται κανονικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26ης προς Τετάρτη 27η Μαΐου. Η απόφαση αυτή φέρεται να ελήφθη ύστερα από εισήγηση πανεπιστημιακού του ΕΚΠΑ. Την ίδια στιγμή, για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού η Εκκλησία αποφάσισε να στείλει ξεκάθαρες οδηγίες προς τον κλήρο και να αποφευχθούν περιπτώσεις παράβασης των μέτρων.

Ειδικότερα, έως και το Σάββατο 11 Απριλίου, του Λαζάρου, ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για ναούς και γενικά τους χώρους λατρείας στη χώρα.

Ενόψει της νέας σχετικής κυβερνητικής απόφασης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ζήτησε, από το Σάββατο του Λαζάρου (την Κυριακή των Βαΐων και μετά), οι Ακολουθίες να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πολιτείας. Η διαφορά των μέτρων που ισχύουν έως τις 11 Απριλίου με την πρόταση της ΔΙΣ για μετά τις 11/4, είναι ότι όλοι οι ναοί της χώρας θα μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ τώρα μόνο γίνεται αυτό όταν υπάρχει τηλεοπτική, ραδιοφωνική ή διαδικτυακή αναμετάδοση.

Η ΔΙΣ συνέπλευσε πλήρως με τα κυβερνητικά μέτρα, και η πρότασή της (η οποία ελήφθη σε τακτική συνεδρίαση την περασμένη Τετάρτη) φέρεται να ήταν σε γνώση της κυβέρνησης, που θα την κάνει αποδεκτή. Ενδεικτικά, η ΔΙΣ προέτρεψε «όλους να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και να μην παρασύρονται από εκείνους οι οποίοι τους υποδεικνύουν την παρακοή, η οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν δικαιολογείται ούτε εν ονόματι της χριστιανικής πίστης». Επίσης, έκανε λόγο για Ακολουθίες «χωρίς μεγάφωνα».

Σαφείς οδηγίες

Αλλωστε, για να μην υπάρξει συγκέντρωση πιστών έξω από τους ναούς κατά τις Ακολουθίες αλλά και υπερβολές μητροπολιτών –όπως αυτή σε πόλη της Βορειοανατολικής Ελλάδας όπου τις προηγούμενες ημέρες ετελέσθη Θεία Λειτουργία με τρεις ιερείς και δύο διάκους– η ΔΙΣ θα στείλει στους μητροπολίτες σαφείς οδηγίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σταλούν δύο εγκύκλιοι με οδηγίες για την τήρηση της κυβερνητικής απόφασης και με το πρόγραμμα των Ακολουθιών και του εκκλησιαστικού προσωπικού που θα μπορεί να παρίσταται. Ξεκάθαρη επίσης είναι η θέση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου να μην υπάρξει κανενός είδους «παραφωνία», που θα αλλοιώσει το μήνυμά της προς τους πιστούς ενόψει Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΙΣ όρισε τον μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ως το μόνο υπεύθυνο πρόσωπο προς το οποίο θα απευθύνονται τα ΜΜΕ για να λαμβάνουν απαντήσεις επί εκκλησιαστικών ζητημάτων.

«Η Εκκλησία συστρατεύεται με την εθνική προσπάθεια και εκτιμά τον τρόπο χειρισμού της κρίσης από την κυβέρνηση», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας πως «είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι η Εκκλησία συμμετέχει εμπράκτως στη μάχη καταπολέμησης του κορωνοϊού». Μεταξύ άλλων, η ΔΙΣ αποφάσισε να προσφερθεί το ποσό των 150.000 ευρώ στον αγώνα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ τα μέλη της προσέφεραν έναν μισθό.

Τέλος, ανοιχτό είναι το θέμα εάν θα μεταφερθεί το Αγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα ορθόδοξα κράτη. Στην Ελλάδα το θέμα χειρίζεται το υπ. Εξωτερικών και κάθε χρόνο αφού έλθει στην Αθήνα το Αγιο Φως, με ειδικές πτήσεις μεταφέρεται σε όλη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή