Ματαιώνονται για φέτος οι ετήσιες εξετάσεις του International Baccalaureate

Ματαιώνονται για φέτος οι ετήσιες εξετάσεις του International Baccalaureate

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία λόγω κορωνοϊού ακύρωσε τις ετήσιες εξετάσεις αποφοίτησης από το διάσημο διετές πρόγραμμα International Baccalaureate (I.B.). Στην Ελλάδα η απόφαση αφορά περίπου 300 με 400 μαθητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα I.B. Στη χώρα μας προγράμματα I.B. διοργανώνουν 17 ιδιωτικά σχολεία. Διεθνώς, ετησίως, στις εξετάσεις αποφοίτησης συμμετέχουν περίπου 180.000 με 190.000 τελειόφοιτοι του προγράμματος I.B.

Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις είχαν προγραμματιστεί για την 1η Μαΐου και είναι κοινές για όλους τους μαθητές που παρακολουθούν το διετές πρόγραμμα ανά τον κόσμο. Λόγω της πανδημίας αλλά και των περιοριστικών μέτρων για τα σχολεία δεν ήταν  δυνατόν να βρεθούν κοινές ημερομηνίες για όλες τις χώρες, ενώ παρακινδυνευμένη θα ήταν και η αναζήτηση νέας κοινής ημερομηνίας, πιθανόν μέσα στον Ιούνιο.

Για τον λόγο αυτό ο International Baccalaureate Organization (IBO) αποφάσισε να ματαιώσει τις εξετάσεις και να προχωρήσει στην αξιολόγηση των τελειοφοίτων με τα υπόλοιπα αξιολογικά μέσα που έχει το I.B. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε στην «Κ» ο κ. Κωστής Δούκας, γενικός διευθυντής των εκπαιδευτηρίων Δούκα, κατά τη διάρκεια της διετίας του προγράμματος οι μαθητές κάνουν εργασίες, δίνουν τεστ και διαγωνίσματα ενώ αξιολογούνται και για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στην τάξη. Τα δεδομένα αυτά θα αποσταλούν από τα σχολεία στον IBO και εκεί θα βγουν οι επιδόσεις των τελειοφοίτων για την απονομή του πτυχίου.

Αλλωστε, οι βαθμοί αυτοί συνυπολογίζονται στην τελική επίδοση. Συγκεκριμένα, οι βαθμοί στις τελικές εξετάσεις έχει οριστεί να υπολογίζονται κατά 65% με 70% ανάλογα με το μάθημα, ενώ το υπόλοιπο 30% με 35% προκύπτει από τις επιδόσεις της διετίας, αυτές δηλαδή που φέτος, και λόγω των έκτακτων συνθηκών, θα μετρήσουν αποκλειστικά για την τελική επίδοση κάθε μαθητή.

«Η απόφαση του IBO αποδεικνύει τα μειονεκτήματα των τελικών εξετάσεων ως μοναδικού στοιχείου αξιολόγησης ενός μαθητή. Στην Ελλάδα αξιολογούμε τους μαθητές για την επίδοσή τους σε συνολικά 12 ώρες, όσο κρατά η εξέταση των τεσσάρων μαθημάτων των Πανελλαδικών», ανέφερε ο κ. Δούκας.

Επίσης, αρκετά πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις του θερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή