H «Σχεδία» δοκιμάζεται και αντιστέκεται

H «Σχεδία» δοκιμάζεται και αντιστέκεται

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναταραχή στην κοινωνική ζωή πλήττει κάποιους περισσότερο. Η «Σχεδία», μία από τις πιο αποτελεσματικές πρωτοβουλίες κοινωνικής ανθεκτικότητας, που έδωσε νέα δυνατότητα σε δεκάδες άστεγους συμπολίτες, δοκιμάζεται. Το περιοδικό που πουλούσαν στον δρόμο οι συνεργάτες της «Σχεδίας» βγαίνει τώρα τον Απρίλιο, μόνο συνδρομητικά, «για πρώτη και ελπίζουμε τελευταία φορά», όπως λέει ο Χρήστος Αλεφάντης, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού και ένας από τους στυλοβάτες της «Σχεδίας».

Γι’ αυτό είναι βασική η στήριξη του περιοδικού με συνδρομές (www.shedia.gr) «Με τη “Σχεδία” μας σε αναστολή, έχουμε επεξεργαστεί ένα πλάνο ώστε να παραμείνουμε κοντά, όσο το επιτρέπουν οι μικρές μας δυνάμεις, στους ανθρώπους του περιοδικού και όχι μόνο, αφού τις τελευταίες μέρες –ακριβώς επειδή έχει ανασταλεί, εν μέρει ή ολικώς, η λειτουργία πολλών κοινωνικών δομών (όπως ανοιχτά συσσίτια)–δεχόμαστε κλήσεις από ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τους οποίους δεν γνωρίζουμε, ακόμα και για στέγαση», λέει ο Χρήστος Αλεφάντης.

Η «Σχεδία» στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην οδό Αιόλου και Νικίου 2, που είχε εξελιχθεί σε δημοφιλές σημείο για καφέ και φαγητό αλλά και για τη διάθεση των προϊόντων από ανακυκλωμένο χαρτί. Οι συνθήκες έχουν φυσικά μεταβληθεί. «Για πολλούς ανθρώπους οι μέρες που ζούμε δεν είναι μέρες αυτοαπομόνωσης», λέει ο Χρήστος Αλεφάντης, «αλλά ενός (νέου) σκληρού αποκλεισμού, που σε πολλούς ανθρώπους της “Σχεδίας” ειδικότερα ξυπνάει εφιάλτες από το (πολύ πρόσφατο) παρελθόν. Εκεί όπου οι άνθρωποι είχαν βρει ένα αποκούμπι, έναν τρόπο όχι μόνο να εξασφαλίζουν πέντε, δέκα ευρώ την ημέρα, μα κυρίως, να παραμένουν ενεργοί, δραστήριοι, ορατοί, να συντηρείται η ελπίδα ότι θα τα καταφέρουν να ξαναπάρουν τη ζωή στα χέρια τους, ξαφνικά “αποσύρονται” πάλι είτε σε έναν ξενώνα είτε σε μια υγρή γκαρσονιέρα χωρίς ρεύμα στον Νέο Κόσμο, στην πλ. Αττικής και στη Νίκαια».

Η «Σχεδία», αντιδρώντας στις νέες συνθήκες, έχει οργανώσει ένα πλάνο επτά σημείων. Αυτά είναι: η συνδρομή αλληλεγγύης στο περιοδικό (16 ευρώ η τετράμηνη συνδρομή και 8 ευρώ η δίμηνη, με το 50% των εσόδων να πηγαίνει στους πωλητές), τα κουπόνια τροφίμων σε συνεννόηση με σούπερ μάρκετ, η παράδοση τροφίμων και άλλων αναγκαίων στους χώρους όπου διαβιούν οι διανομείς του περιοδικού, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, η ψυχαγωγία καθώς δεν διαθέτουν όλοι τηλεόραση ή υπολογιστή (μπορεί να προσφερθεί μια τηλεόραση, ένα ραδιοφωνάκι, βιβλία, μια τράπουλα, πλέξιμο, κάποια δημιουργική απασχόληση που να έχει κάποιο βαθύτερο νόημα, ένα ημερολόγιο, κ.λπ.), η επικοινωνία (σχεδόν όλοι οι διανομείς έχουν καρτοτηλέφωνα), η συντροφικότητα (ζουν όλοι πολύ μοναχικά και η εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει σημασία) και η Κουζίνα «σχεδία home» (μαγείρεμα για τους πιο ευάλωτους και διανομή).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή