Οδηγός για ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους

Οδηγός για ασθενείς με άνοια και τους φροντιστές τους

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγίες για την υποστήριξη των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους εξέδωσε η Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών, τονίζοντας ότι τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ ή με άλλης μορφής άνοια συχνά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν επαρκώς ακόμη και τις πιο απλές προφυλάξεις για την πρόληψη της νόσου COVID-19, όπως το πλύσιμο των χεριών, την εφαρμογή μάσκας ή την τήρηση αποστάσεων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της εταιρείας, νευρολόγο Παρασκευή Σακκά, η απομόνωση, η μειωμένη δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους, η αδυναμία εξόδου από το σπίτι και όλες οι αλλαγές της καθημερινής ρουτίνας μπορεί να προκαλέσουν άγχος, εκνευρισμό, ευερεθιστότητα στα άτομα με άνοια, ενώ, στα προχωρημένα στάδια, συμπτώματα όπως η άσκοπη κινητικότητα, το παραλήρημα και οι ψευδαισθήσεις ενδέχεται να επιδεινωθούν. Για τη διαχείριση αυτών, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατ’ αρχάς μη φαρμακευτικές τακτικές, δηλαδή συμπεριφορικές παρεμβάσεις, όπως είναι η απόσπαση της προσοχής σε άλλα θέματα και συζητήσεις, οι ευχάριστες εναλλακτικές δραστηριότητες, ο καθησυχασμός κ.ά.

Πλάνο ανάγκης

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι επισκέψεις από και προς τα άτομα με άνοια πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες, ενώ θα πρέπει να υπάρχει ένας μόνο συγκεκριμένος φροντιστής ανά άτομο με άνοια. Ο φροντιστής θα πρέπει με απλά λόγια να ενημερώσει τον πάσχοντα για τη σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ θα πρέπει να φροντίσει ώστε το άτομο που φροντίζει να αποφύγει την έκθεση σε πολλά ενημερωτικά ερεθίσματα από τα ΜΜΕ και, εκτός από τη σωστή λήψη φαρμάκων, την ισορροπημένη διατροφή και τον επαρκή ύπνο, να διατηρήσει μια καθημερινή ρουτίνα. Ο φροντιστής πρέπει επίσης να φτιάξει ένα πλάνο ανάγκης στην περίπτωση που ο ίδιος νοσήσει και χρειαστεί κάποιος άλλος να αναλάβει τη φροντίδα του ατόμου με άνοια. Τα κέντρα ημέρας για τα άτομα με άνοια της εταιρείας συνεχίζουν να λειτουργούν για τηλεφωνικές συνεδρίες, τηλεδιασκέψεις και οδηγίες διαχείρισης της κατάστασης.

Πληροφορίες μπορούν να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι και από τα κέντρα ημέρας Παγκρατίου 210-70.13.271, 9 π.μ. έως 7 μ.μ. – Πανόρμου 210-64.24.228, 9 π.μ. έως 5 μ.μ. – Αμαρουσίου 210-61.80.073, 9 π.μ. έως 5 μ.μ. Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με την Εταιρεία Αλτσχάιμερ Αθηνών, παρέχει συμβουλευτική καθοδήγηση μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1110.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή