Κέα: μετακινήθηκαν στην ενδοχώρα 190 μετανάστες

Κέα: μετακινήθηκαν στην ενδοχώρα 190 μετανάστες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετακινήθηκαν από την Κέα χθες οι 190 μετανάστες, οι οποίοι παρέμειναν στο νησί για 23 συνολικά ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι 196 άτομα είχαν αποβιβαστεί στο νησί, όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν με προορισμό την Ιταλία προσάραξε στο νησί, ωστόσο, 6 από αυτούς μεταφέρθηκαν άμεσα στην ενδοχώρα λόγω προβλημάτων υγείας. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε τεστ σε όλους την προηγούμενη Παρασκευή προκειμένου να επιτραπεί και να οργανωθεί η μεταφορά τους, πιθανότατα στη δομή της Νέας Καβάλας. 

Την ίδια στιγμή, εκκίνηση της διαδικασίας μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να αναχωρήσουν για το Λουξεμβούργο 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι από τα νησιά, ενώ δύο ημέρες αργότερα σχεδιάζεται 50 ακόμα παιδιά να ταξιδέψουν από τα ελληνικά ΚΥΤ στη Γερμανία. Ακόμα οχτώ χώρες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποδεχθούν ασυνόδευτους ανηλίκους από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), στα ΚΥΤ των νησιών και του Εβρου διαμένουν 1.637 ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι βρίσκονται 5.252 ασυνόδευτοι ανήλικοι, εκ των οποίων το 93% είναι αγόρια και το 8,7% έχουν ηλικία κάτω των 14 ετών.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη μετεγκατάσταση των παιδιών στο Λουξεμβούργο συζητήθηκαν χθες σε τηλεφωνική επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης, Γιώργου Κουμουτσάκου, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου, Τζον Ασελμπορν. Η επιχείρηση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τη Μεγάλη Παρασκευή αναμένεται να αναχωρήσουν 50 ακόμα παιδιά για τη Γερμανία. Ακόμα η Γαλλία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία και το Βέλγιο έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμες να υποδεχθούν ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες από την Ελλάδα, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης το οποίο θα βασίζεται σε διμερείς συμφωνίες με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, χθες, Αυστριακοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε επικοινωνία με το υπουργείο Μετανάστευσης δεσμεύθηκαν για την αποστολή 180 κοντέινερ διαμονής στην Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες συνθήκες λόγω επιδημίας στις δομές φιλοξενίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή