Σε λειτουργία το Κέντρο Αστέγων

Σε λειτουργία το Κέντρο Αστέγων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λειτουργία βρίσκεται από χθες, 2,5 εβδομάδες μετά την εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών, το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες δομές της Ευρώπης και αποτελεί πρότυπο, καθώς στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και μπορεί να φιλοξενήσει 400 άτομα, παρέχοντάς τους αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα αλλά και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Το Πολυδύναμο Κέντρο στεγάζεται σε ένα συγκρότημα τριών πολυκατοικιών το οποίο ανήκει στον ΕΦΚΑ και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Λιοσίων, στην πλατεία Βάθης.

Οι πόρτες του άνοιξαν και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την υποδοχή των πρώτων 100 αστέγων, ενώ ομάδες streetwork επιχειρούν στους δρόμους της Αθήνας προκειμένου να ενταχθεί στο Κέντρο το σύνολο των αστέγων του δήμου. Σε αυτό αναμένεται να μεταφερθούν προσεχώς και οι ωφελούμενοι του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο λεγόμενο «ξενοδοχείο αστέγων».

«Μία από τις μεγάλες μάχες που δίνει ο δήμος μας αυτήν την περίοδο, είναι η μάχη με τον χρόνο, για να προστατέψουμε κυρίως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας. Μία τέτοια μάχη δώσαμε για τη δημιουργία  αυτής της νέας δομής. Την κερδίσαμε έχοντας πάρει μία ανάσα για το γεγονός ότι μπορούμε να προσφέρουμε στους άστεγους ασφάλεια από την πανδημία αλλά και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, για τώρα και για πάντα. Γιατί πρόκειται για μία δομή που ολοκληρώθηκε με όλες τις προδιαγραφές για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης και μετά την κρίση», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Η δομή θα λειτουργεί με τη συνεργασία οργανώσεων όπως είναι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Αποστολή, η Praksis, οι Γιατροί του Κόσμου, η Equal Society κ.ά. «Σπάμε τα στεγανά, τα σιλό, και γινόμαστε ένα. Ανθρωποι που μπορεί να μη συνεργάζονταν στο παρελθόν, τώρα το κάνουν. Είναι κάτι που το ήθελα πολύ καιρό και τώρα γίνεται», συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Στο Κέντρο Αστέγων λειτουργεί Κέντρο Ημέρας, Υπνωτήριο και Ξενώνας. Στο Κέντρο Ημέρας, που διαθέτει λουτρά και πλυντήρια, οι άστεγοι μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους και να κάνουν ατομικό λουτρό. Υπάρχουν χώροι φύλαξης των προσωπικών τους αντικειμένων και χώροι όπου μπορούν να μπουν στο Διαδίκτυο, να παρακολουθήσουν τηλεόραση αλλά και να φάνε. Στο Υπνωτήριο οι άστεγοι μπορούν να καταφύγουν για να κοιμηθούν, ενώ στον Ξενώνα μπορούν να μένουν για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο, προκειμένου να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Σίτιση και καθαριότητα

Η σίτιση των ωφελουμένων θα περιλαμβάνει τρία γεύματα ημερησίως και θα πραγματοποιείται στη δομή, ενώ θα υπάρχει φύλαξη και καθημερινή καθαριότητα όλων των χώρων του κτιρίου.

Κάθε διαμέρισμα διαθέτει το δικό του μπάνιο, κουζίνα με ψυγείο και τηλεόραση, διπλά τζάμια, θέρμανση με φυσικό αέριο και πυρασφάλεια.

Οι άστεγοι, πριν από την ένταξή τους, θα υποβάλλονται σε κοινωνική εκτίμηση και ιατρικές εξετάσεις, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα τους υποβάλει σε τεστ για τον κορωνοϊό, ώστε σε περίπτωση κρούσματος να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι οι άνθρωποι που θα ενταχθούν στις δομές, να ισορροπήσουν ψυχολογικά, σωματικά και κοινωνικά, ώστε να «επιστρέψουν» στην κοινωνία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι άμεσα θα λειτουργήσει και αντίστοιχη δομή για τους χρήστες ναρκωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή