Δράση για τους αναπήρους

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες εβδομάδες που εκατομμύρια Ελληνες εφοδιάζονται με «εξοδόχαρτα» και αποστέλλουν γραπτά μηνύματα για να εξασφαλίσουν «άδεια μετακίνησης», μια μερίδα πολιτών παραμένει καθηλωμένη στο περιθώριο του δημόσιου βίου ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Πρόκειται για τους ανθρώπους με αναπηρία και χρόνιες βλάβες, οι οποίοι εκ των πραγμάτων είναι ανέκαθεν αντιμέτωποι με την αδυναμία απρόσκοπτης εξόδου και πρόσβασης σε υπηρεσίες και καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης.

Η συλλογικότητα «Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων – Μηδενική ανοχή», που αποτελείται από ανάπηρα και μη ανάπηρα μέλη και έχει ως στόχο τη χειραφέτηση των ίδιων των αναπήρων, τον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και αγωνίζεται για μια κοινωνία αποδοχής της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, εγκαινίασε πρόσφατα τη δράση «Κανένα ανάπηρο ή εμποδιζόμενο άτομο μόνο του». Στόχος της είναι η ανάδειξη των αναγκών των αναπήρων, η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν σε βάθος χρόνου όσο διαρκεί η πανδημία και η παροχή βοήθειας σε αυτούς.

«Η δράση “Κανένα ανάπηρο ή εμποδιζόμενο άτομο μόνο του” έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει σε σχέση με τα ανάπηρα άτομα και τα άτομα με χρόνιες βλάβες που εξαιτίας της πανδημίας βρίσκονται στα σπίτια τους», διευκρινίζει το μέλος της συλλογικότητας, Σοφία Χαϊδοπούλου. «Θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων. Εχουμε απευθύνει από τα μέσα Μαρτίου μια πρόσκληση σε ανάπηρες και αναπήρους, εμποδιζόμενα και άτομα με χρόνιες βλάβες, ώστε να δηλώσουν εάν χρειάζονται εξυπηρέτηση για εξωτερικές ανάγκες, όπως προμήθεια βασικών ειδών, φαρμάκων κ.λπ. Παράλληλα, καλέσαμε ανθρώπους αλληλέγγυους και αλληλέγγυες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες αυτών των ανθρώπων που μένουν στα σπίτια τους».

Εχει ήδη υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση από πολίτες που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν δράση και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα περίπου εκατό άνθρωποι. Στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης, σε μεγάλο μέρος καλύπτονται όλες οι περιφερειακές ενότητες, ενώ υπάρχει ανταπόκριση και από την περιοχή του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, από Αγρίνιο, Χαλκίδα, Γιάννενα, Καλαμάτα, Σαντορίνη και Κρήτη (Ηράκλειο, Σητεία, Χανιά, Ρέθυμνο). Ο κατάλογος των περιοχών διευρύνεται συνεχώς με νέες δηλώσεις συμμετοχής στη δράση και παράλληλα, όταν προκύπτει αίτημα σε νέα περιοχή, γίνεται προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ο τοπικός πληθυσμός. Είναι σημαντικό δε ότι υπάρχει συνεργασία και επαφή με άλλες ομάδες αλληλοβοήθειας.

Ηδη έχουν απευθύνει αιτήματα συνδρομής και έχουν εξυπηρετηθεί αρκετοί άνθρωποι που χρειάζονται φάρμακα, είτε από κοινά είτε από εξειδικευμένα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, ή έχουν ανάγκη από προμήθειες από σούπερ μάρκετ και άλλα βασικά είδη. Εχουν έρθει επίσης σε επαφή με το δίκτυο άτομα που δηλώνουν ότι θα χρειαστούν βοήθεια στο άμεσο μέλλον.

Οι αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας κάποιο αίτημα έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνονται οι παραδόσεις, ανέπαφα, τηρώντας τους κανόνες προφύλαξης και τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ και τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους.

Οσοι και όσες θέλουν να έρθουν σε επαφή με το δίκτυο μπορούν να το κάνουν με τους εξής τρόπους:

• Αποστολή e-mail στη διεύθυνση [email protected].

• Αποστολή ιδιωτικού μηνύματος στη σελίδα της «Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων – Μηδενική ανοχή» στο Facebook.

• Επικοινωνία στην ελληνική νοηματική γλώσσα (μέσω βιντεοκλήσης) ή με γραπτό μήνυμα στον αριθμό 6972945470.

• Επικοινωνία με τηλεφωνική κλήση στον αριθμό 6993507553.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή