Διελκυστίνδα για την έναρξη των Πανελλαδικών

Διελκυστίνδα για την έναρξη των Πανελλαδικών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ύλη που έχει διδαχθεί στα σχολεία μέχρι τις 11 Μαρτίου θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπως παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της Τετάρτης 8 Απριλίου. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανέφερε, χθες, πως δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τον χρόνο έναρξης των εξετάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχουν αντικρουόμενες οπτικές για το θέμα στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, «το υπουργείο προχωρεί στον επανακαθορισμό της εξεταστέας ύλης, με αναλογική μείωση σε όλα τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ΄ τάξη των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, σύμφωνα με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης, μέχρι την ημερομηνία που ανεστάλη καθολικά η λειτουργία των σχολείων». Δηλαδή, μέχρι τις 11 Μαρτίου. Η ύλη είναι μειωμένη κατά περίπου 25%, χωρίς να λείπουν οι μικρές διαφοροποιήσεις ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Με την ανακοίνωση της ύλης (τα σχετικά ΦΕΚ για τους ενδιαφερόμενους έχουν αναρτηθεί στο www.kathimerini.gr) κλείνει η πρώτη σημαντική εκκρεμότητα για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, που έχουν αναστατωθεί λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων. Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά τον χρόνο έναρξης των εξετάσεων, ο οποίος θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του ιατρικού επιτελείου για τα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού. Χθες, έπειτα από δημοσιοποίηση πιθανών ημερομηνιών έναρξης των Πανελλαδικών, το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «διαψεύδει πληροφορίες και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων και διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι καμία σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί αναφορικά με αυτό το ζήτημα, εν αναμονή των σχετικών εισηγήσεων των ειδικών».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκρίνει το άνοιγμα των σχολείων αμέσως μετά το Πάσχα και την έναρξη των Πανελλαδικών πλησίον των παραδοσιακών ημερομηνιών (πέρυσι ξεκίνησαν στις 6/6). Η οπτική αυτή υιοθετείται και από συνδικαλιστές της εκπαίδευσης, οι οποίοι με τη σειρά τους εκφράζουν τους εκπαιδευτικούς, και οι οποίοι δεν θέλουν να παραταθεί υπέρμετρα το σχολικό έτος. Αρα θέλουν το σχολικό έτος να ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιουνίου. Η προοπτική αυτή ευνοεί και τον «εσωτερικό τουρισμό» από εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα νησιά.

Από την άλλη, υπάρχει η άποψη ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 10 Μαΐου, και η οποία εκφράζεται από την Πολιτική Προστασία. Αυτό θα μεταθέσει για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου την ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων.

Τέλος, χθες το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι προαιρετική το δεκαπενθήμερο του Πάσχα. Ταυτόχρονα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων για την καταβολή διδάκτρων της τηλεκπαίδευσης δήλωσε ότι «η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύγχρονη ή ασύγχρονη, κοστίζει πολύ περισσότερο από τη διά ζώσης διδασκαλία και απαιτεί περισσότερες εργατοώρες προετοιμασίας. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η λογική Χ ώρες διά ζώσης διδασκαλία ισούνται με Χ ώρες εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι άσχετα με το εύρος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που προσφέρεται από τα ιδιωτικά σχολεία και η οποία μπορεί να διαφοροποιείται από σχολείο σε σχολείο, από τάξη σε τάξη και από βαθμίδα σε βαθμίδα, όλα τα ιδιωτικά σχολεία είναι υποχρεωμένα να καταβάλλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο των εκπαιδευτικών τους, για την περίοδο που είναι κλειστά, χωρίς καμία έκπτωση ή ελάφρυνση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή