Μετά τη «φωτιά»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν αναμενόμενο ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης θα δήλωναν αδυναμία καταβολής του ενοικίου για τον μήνα Μάιο. Ηταν αναμενόμενο όχι μόνο γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει ρολά αλλά και γιατί όσες συνεχίζουν να λειτουργούν με delivery και take away καταγράφουν πολύ μεγάλη πτώση στον τζίρο τους.

Παρακολουθώντας πάντως τις επίσημες ανακοινώσεις των ενώσεων και των εκπροσώπων τόσο των επιχειρηματιών της εστίασης όσο και των ιδιοκτητών ακινήτων, διαφαίνεται μια διάθεση συνεννόησης. Μπροστά στις πρωτοφανείς συνθήκες, επικρατεί για την ώρα η λογική «ή μαζί θα πνιγούμε ή μαζί θα σωθούμε».

Αυτή η ομοψυχία είναι θετική αλλά πρέπει να τους συμπεριλάβει όλους. Τι γίνεται λ.χ. με τους «αόρατους» των επιχειρήσεων εστίασης; Υπάρχει μέριμνα; Πώς θα προστατευθούν και πώς θα επιβιώσουν; Για χιλιάδες ανθρώπους ο κλάδος της εστίασης αποδείχθηκε την τελευταία δεκαετία μια σανίδα σωτηρίας από την ανεργία. Οταν η ανεργία στους νέους σκαρφάλωσε στο 50%, πολλά παιδιά αυτής της γενιάς, παιδιά με πτυχία και μεταπτυχιακά, έπιασαν τον δίσκο.

Σε πολλές περιπτώσεις οι όροι δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκοί. Υπερεργασία και χαμηλοί μισθοί, μειωμένα ένσημα και «μαύρη εργασία», εργαζόμενοι σε κουζίνες και σε μπαρ, στο σέρβις, που ζούσαν βδομάδα τη βδομάδα, μεροκάματο το μεροκάματο. Τώρα δεν υπάρχει ούτε κι αυτό. Και είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψει καθώς η εστίαση θα είναι από τα τελευταία οχυρά που θα πέσουν στον δρόμο προς την άρση της καραντίνας.

Επιπλέον, αυτήν την περίοδο οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα, μικρές και μεγάλες, μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια, είχαν βρει προσωπικό, είχαν οργανωθεί για να ξεκινήσουν τη σεζόν. Στις παρούσες συνθήκες αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φλερτάρουν με το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσουν. Στη ζυγαριά τους, τα έσοδα θα είναι λιγότερα από τα έξοδα. 

Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται μπροστά γι’ αυτό και το βάρος της προσπάθειας πρέπει σιγά σιγά να αρχίσει να μετατοπίζεται. Να σβήσει η «φωτιά», αυτό είναι το κρίσιμο τώρα, αλλά ήδη πρέπει να σχεδιάζεται η επόμενη μέρα. Και ο τουρισμός με ό,τι και όσους αφορά θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τη στήριξη της κοινωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή