Τηρούν οι πολίτες τις οδηγίες των ειδικών

Τηρούν οι πολίτες τις οδηγίες των ειδικών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις οδηγίες των επιστημόνων για «ευλαβική τήρηση» των μέτρων προσωπικής υγιεινής ως μέσο προστασίας από τον κορωνοϊό δηλώνουν ότι ακολουθούν εννέα στους δέκα Ελληνες, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αισθάνεται πως γνωρίζει ό,τι χρειάζεται για την υγειονομική κρίση με την πανδημία.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, το διάστημα από 5 έως 15 Μαρτίου σε δείγμα 1.129 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω. Ειδικότερα, το 90,5% των συμμετεχόντων δήλωσε καλά ενημερωμένο σχετικά με τον κορωνοϊό και την πανδημία. Στον αντίποδα το 8,1% δεν πιστεύει ότι είναι καλά ενημερωμένο για το θέμα. Αναφορικά με την τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, το 89,4% δήλωσε ότι τους τηρεί καθημερινά, το 9,3%, απάντησε «συχνά αλλά όχι κάθε μέρα», και μόνο ένα 0,7% δήλωσε ότι δεν τους τηρεί ποτέ γιατί δεν πιστεύει πως παίζουν κάποιο ρόλο.

Υπηρεσίες υγείας

Η έρευνα διερεύνησε και τις απόψεις των πολιτών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας, ανεξαρτήτως της κρίσης με την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, το 36% των συμμετεχόντων δήλωσε ικανοποιημένο γενικά από τις υπηρεσίες υγείας, το 27,8% δυσαρεστημένο, ενώ το 34,2% δεν εξέφρασε ούτε θετική ούτε αρνητική γνώμη. Η εικόνα αλλάζει όταν η ερώτηση αφορά τον δημόσιο τομέα υγείας, με το 28,8% να δηλώνει ικανοποιημένο και το 37,2% δυσαρεστημένο (32,1% δεν εξέφρασε γνώμη). Το πολύ καλό επίπεδο ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι ερωτώμενοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ στον αντίποδα, οι βασικοί λόγοι δυσαρέσκειας, είναι η όχι καλή οργάνωση, η μεγάλη καθυστέρηση για τον ορισμό του ραντεβού και οι κακές συνθήκες αναμονής και εξυπηρέτησης (συνωστισμό, αγένεια) και ο κακός εξοπλισμός – εγκαταστάσεις. Εχοντας τη δυνατότητα να δώσουν διπλή απάντηση, οι ερωτώμενοι δήλωσαν ότι επισκέπτονται συχνότερα τα ιδιωτικά ιατρεία (54%), τα νοσοκομεία (46,3%), τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (25,3%), τα Κέντρα Υγείας – ιατρεία ΠΕΔΥ (8,5%), ενώ τελευταία στη λίστα είναι τα ιδιωτικά πολυϊατρεία/κλινικές (5,5%).

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας, οι συμμετέχοντες δηλώνουν σε ποσοστό 74,7% καλή και πολύ καλή υγεία, σε ποσοστό 19,7% μέτρια και σε ποσοστό 5,5% κακή και πολύ κακή. Το 64,8% των συμμετεχόντων είχε κάνει χρήση των υπηρεσιών που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και το 75,3% αυτών αξιολόγησε θετικά αυτή την εμπειρία. Ιδιωτική ασφάλιση υγείας δήλωσε ότι έχει το 23,3% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θέλησε να διερευνήσει και το κατά πόσον οι πολίτες συμφωνούν με τις θέσεις του για βελτίωση του συστήματος Υγείας της χώρας. Οπως προέκυψε από την έρευνα, το 89,5% συμφωνεί με το να υπάρξουν διαδικασίες αξιολόγησης του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού των υπηρεσιών υγείας, το 85,9% θέλει να έχει δυνατότητα επιλογής γιατρού στα δημόσια νοσοκομεία και το 82,8% επιθυμεί μία νέα διαδικασία διαλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων με τεχνοκρατικά κριτήρια.

Αντίθετα, μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις σχετικά με τη μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ (42,8% είχε θετική γνώμη και το 34,6% αρνητική). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή