Σωτ. Τσιόδρας: Υποεκτιμάται η πορεία της νόσου

Σωτ. Τσιόδρας: Υποεκτιμάται η πορεία της νόσου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα άτομα που θα νοσήσουν από COVID-19 θα αποκτήσουν ανοσία στον νέο κορωνοϊό για τουλάχιστον ένα έτος καταλήγουν οι ειδικοί επιστήμονες μελετώντας τα δεδομένα παρόμοιων κορωνοϊών. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων θα οδηγήσει σε αυτό που οι ειδικοί αναφέρουν ως ανοσία της αγέλης και σταδιακή μείωση των μολύνσεων ακόμα και χωρίς τη λήψη μέτρων προστασίας. Το σενάριο αυτό παραμένει πολύ μακρινό, όχι μόνο για τη χώρα μας, που συνεχίζει να έχει μικρό αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά και σε χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από τη νόσο.

Οπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, «υπάρχουν επιστημονικές εκτιμήσεις ότι υποεκτιμάται η πορεία της νόσου από δέκα έως εκατό φορές, ίσως και παραπάνω. Αξιόπιστες μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν πού ακριβώς είμαστε. Μπορεί να εκπλαγούμε ευχάριστα και να είναι τα περιστατικά αρκετά περισσότερα από αυτά που νομίζουμε. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή, με τις στρατηγικές που υιοθετούνται από τις περισσότερες χώρες και οι οποίες αφορούν στην προστασία της ζωής των πολιτών και των συστημάτων υγείας, ότι θα έχουμε μεγάλη ανοσία στον πληθυσμό», σημείωσε ο καθηγητής τονίζοντας ότι αυτή ήταν η προτιμητέα στρατηγική.

Τόσο ο καθηγητής όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκαναν χθες έκκληση για προστασία των ηλικιωμένων ατόμων –ομάδα πληθυσμού που, όπως επιβεβαίωσαν χθες, θα είναι και η τελευταία για την οποία θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα– με αφορμή και την εμφάνιση κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας στη Νέα Μάκρη.

Χθες ανακοινώθηκαν 31 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών να φτάνει τις 2.145. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παρουσιάζει σταθερή μείωση και ήταν χθες 73, ενώ χθες καταγράφηκε ένας θάνατος ασθενούς. Τα θύματα της νόσου στη χώρα μας ήταν χθες 99.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των ερευνών για θεραπεία έναντι της νόσου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξέτασε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς, στο πλαίσιο πολυκεντρικής μελέτης φάσεως 2 με συντονιστή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των επτά συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή την εβδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή