Μαζί μας για δύο έτη ο COVID-19

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συμπόρευση» της ανθρωπότητας με τον νέο κορωνοϊό για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια προβλέπουν οι ειδικοί επιστήμονες που προειδοποιούν ότι θα υπάρχουν νέα επιδημικά κύματα και τους επόμενους χειμώνες. Οσο μάλιστα δεν υπάρχουν «όπλα» έναντι της λοίμωξης που αυτός προκαλεί, όπως ένα εμβόλιο ή μία επιτυχής θεραπεία, τότε τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα και έχουν ως στόχο την επάρκεια του συστήματος υγείας, θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού έως ότου χτιστεί αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν συλλογική ανοσία. Το ενδεχόμενο εμφάνισης επιδημικού κύματος το καλοκαίρι, με βάση τη συμπεριφορά παρόμοιων κορωνοϊών δεν φαίνεται πιθανό, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν επιδημίες την περίοδο εκείνη στο νότιο ημισφαίριο. Σε κάθε περίπτωση, είναι έντονη η ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και επιτήρησης του ιού για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε αυτές τις εκτιμήσεις επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αναφέρθηκε, χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, για να περάσει το μήνυμα ότι η «μάχη» με τον νέο κορωνοϊό θα είναι μακρά και ότι οι καλές –τουλάχιστον έως τώρα– επιδόσεις της χώρας μας –σε σχέση με άλλες χώρες–, δεν δικαιολογούν εφησυχασμό. Χθες ο καθηγητής και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσαν 22 νέα κρούσματα COVID-19 στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών να ανέρχεται σε 2.192. Σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 72 ασθενείς με COVID-19, ενώ 29 έχουν εξέλθει της μονάδας. Χθες κατεγράφη ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς λόγω του νέου κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ήταν χθες 102. Το 27,5% όσων έχουν καταλήξει λόγω της νόσου είναι γυναίκες, ενώ σε ποσοστό 89,2% είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικίας άνω των 70 ετών.

Οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς, αναφερόμενοι στην όλο και εντεινόμενη συζήτηση τόσο στη χώρα μας όσο και πανευρωπαϊκά για τη μετάβαση στη «επόμενη μέρα», τόνισαν ότι αυτή θα είναι σταδιακή με μικρά βήματα που θα μελετώνται. «Τα μέτρα ισχύουν έως τις 27 Απριλίου. Το μόνο μέλημά μας τώρα πρέπει να είναι πώς θα τα τηρήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια που έχει γίνει θα κριθεί τα επόμενα 24ωρα. «Την ημέρα του Πάσχα ισχύει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις για γιορτές». Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες από ελέγχους σε εθνικές οδούς, κατασχέθηκαν οι πινακίδες από 236 οχήματα.

Εν τω μεταξύ, παρατείνεται έως τις 15 Μαΐου, η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από  Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία και Γερμανία προς την Ελλάδα και αντίστροφα, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ειδικά όσον αφορά τη Γερμανία επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις από/προς το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επίσης, παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών με τις ακόλουθες εξαιρέσεις: μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών Συνθήκης Σένγκεν, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από ελληνικό προξενείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή