#Stayhome Οι Ρωμιοί της Πόλης: εορτάζουν στα σπίτια τους, αλλά δεν είναι μόνοι

#Stayhome Οι Ρωμιοί της Πόλης: εορτάζουν στα σπίτια τους, αλλά δεν είναι μόνοι

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προχθές με φώναξε στο σπίτι μια ηλικιωμένη Ρωμιά, εδώ στο Νιχώρι του Βοσπόρου. Πάντα πηγαίνουμε να δούμε από κοντά τούς μεγαλύτερους της κοινότητάς μας, να καλύψουμε τις ανάγκες σε τρόφιμα ή φάρμακα. Αλλωστε, όλοι οι άνω των 65 ετών απαγορεύεται να βγουν έξω, λόγω της κατάστασης. Ηθελε κάτι άλλο: Στάθηκα στο παράθυρό της και εκείνη μου έψαλε αποσπάσματα από τα Εγκώμια του Επιτάφιου Θρήνου της Μεγάλης Παρασκευής. Είχε ανάγκη να την ακούσει κάποιος. Χθες, έψαλα εγώ σε μια άλλη κυρία που μου το ζήτησε. Για εμάς τους Ρωμιούς, η Μεγάλη Εβδομάδα και το Αγιο Πάσχα είναι η κορύφωση της πίστης μας, η απόδειξη ότι ακολουθούμε και εμείς τα ήθη και τα έθιμα αυτής της αδιάσπαστης αλυσίδας αιώνων του ελληνισμού στην Πόλη».

Ο Λάκης Βίγκας, από τις πιο αγαπητές μορφές της ομογένειας στην Τουρκία, ακούγεται συγκινημένος. Τούτες τις ημέρες, το ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Υποστήριξης των Ρωμαίικων Ιδρυμάτων έχει αναλάβει ακόμα μεγαλύτερη δράση στο Νιχώρι, στα Θεραπειά και όπου αλλού χρειάζεται, ώστε οι άνθρωποι να μην αισθάνονται αποκομμένοι. «Υποφέρουν που δεν μπορούν να πάνε στην εκκλησία, αλλά όλοι οι ναοί, όλων των δογμάτων, είναι κλειστοί. Δυστυχώς, έχουμε χάσει τέσσερα-πέντε μέλη μας από κορωνοϊό εδώ και στη Σμύρνη. Το καλό είναι πως τους πιο ηλικιωμένους της κοινότητας τους φροντίζουμε εμείς οι νεότεροι και οι Ελλαδίτες, οι Νεοπολίτες όπως τους λέμε εμείς, που εγκαταστάθηκαν στην Πόλη τα τελευταία δέκα χρόνια. Αλλά θα σας πω και κάτι ακόμα: τους φροντίζουν συχνά και οι Τούρκοι γείτονές τους, όπως και η δική μας βοήθεια απευθύνεται προς όλους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Θα δεις άνθρωπο δακρυσμένο ή αναγκεμένο και θα τον αφήσεις; Αποκλείεται».

#Stayhome Οι Ρωμιοί της Πόλης: εορτάζουν στα σπίτια τους, αλλά δεν είναι μόνοι-1

Ο Γιώργος Παπαλιάρης στον ναό του Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος.

Εξίσου δραστήριες είναι και οι κοινότητες του Σταυροδρομίου (Πέραν) αλλά και του Μεγάλου Ρεύματος (Αρναούτκιοϊ) με επικεφαλής τους τον Γιώργο Παπαλιάρη. Πακέτα με φρέσκα τρόφιμα και λαχανικά μοιράζονται πόρτα πόρτα. «Οι μεγάλοι μας βλέπουν σαν παιδιά τους και εμείς σαν τους γονείς μας. Να, τώρα ετοιμάζουμε τις λαμπάδες τους και τις βαφές αυγών. Τους δίνουμε μάσκες και γάντια και τους εξηγούμε πώς να τα χρησιμοποιήσουν όταν έρθει η ώρα. Φεύγοντας, μας λένε τρυφερά: “Να προσέχεις παιδί μου”. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από την ευχή τους». Αλλη μια εξαιρετική πρωτοβουλία της κοινότητας Σταυροδρομίου θα είναι η διαδικτυακή αναμετάδοση του Επιταφίου, μόνο από τους ιερείς και τους ψάλτες, στον κοιμητηριακό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο μεγαλύτερο ορθόδοξο νεκροταφείο της πόλης, στο Σισλί, τη Μεγάλη Παρασκευή στις 16.00, από τη διεύθυνση www.stavrodromion.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή