Τσιόδρας: Δίνουμε το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο

Τσιόδρας: Δίνουμε το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι η προσπάθεια αξίζει όλον αυτό τον κόπο». Με αυτόν τον τρόπο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σχολίασε την πτωτική πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι «ως χώρα δίνουμε το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο για το πώς μπορείς να ξεπεράσεις αυτόν τον ιό».

Ο αριθμός των νέων περιστατικών της νόσου και των νοσηλευόμενων ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό μειώνεται σταθερά, ενώ η θνησιμότητα, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, παραμένει στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν χθες ο κ. Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα του COVID-19, που ανεβάζουν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά περιστατικών νέου κορωνοϊού από την αρχή της επιδημίας έως σήμερα σε 2.207. Στην πλειονότητά τους (1.490) αφορούν άτομα που είτε είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό είτε είχαν επαφή με ήδη γνωστό περιστατικό. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ήταν χθες το απόγευμα 69 ασθενείς του COVID-19, κυρίως άνδρες και με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικίας άνω των 70 ετών (83%). Από τις ΜΕΘ είχαν εξέλθει, χθες, 33 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Ο αριθμός των θυμάτων της νόσου στη χώρα μας ήταν χθες αργά το απόγευμα 105, με 3 θανάτους να έχουν σημειωθεί το τελευταίο 24ωρο.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι με μέριμνα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας εξασφαλίστηκαν δωμάτια σε ξενοδοχείο των Αθηνών για ασθενείς και συνοδούς από την επαρχία που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία σε δημόσια νοσοκομεία («Αττικόν», «Μεταξά», «Αγιος Σάββας», «Αγιοι Ανάργυροι», «Αλεξάνδρα» και «Αρεταίειο»). Οι ασθενείς μπορούν να ενημερώνονται σχετικά από τους προϊσταμένους  των τμημάτων Ακτινοθεραπείας.

Την ανάγκη σταδιακής επαναλειτουργίας τμημάτων και χειρουργείων που έχουν ανασταλεί λόγω του κορωνοϊού, τονίζει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Οπως αναφέρει, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η διενέργεια τεστ σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία της εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, καθώς και στο υγειονομικό προσωπικό.

Παράλληλα, θίγει το ζήτημα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για τις ΜΕΘ. Οπως αναφέρει έχουν αυξηθεί οι κλίνες ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων κατά 220 (από 557 πριν από την επιδημία σε 775). «Με δεδομένο ότι η αναλογία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ανά κλίνη είναι 4 προς ένα για τη λειτουργία των επιπλέον κρεβατιών χρειάζονται 880 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει» σημειώνει, προσθέτοντας ότι οι νέες κλίνες στελεχώνονται με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από άλλα τμήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή