Θεόδωρος Παπάζογλου: Ενας έμπιστος φίλος, ένας άνθρωπος μετριόφρων

Θεόδωρος Παπάζογλου: Ενας έμπιστος φίλος, ένας άνθρωπος μετριόφρων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (European Research Council, ERC) είναι βαθύτατα συγκλονισμένο από τον θάνατο του αγαπητού μας συναδέλφου Θεόδωρου Παπάζογλου. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το ERC χωρίς εκείνον. Ο Θοδωρής ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους πάνω στους οποίους χτίστηκε το ERC. Συνέβαλε στη δημιουργία του ERC από το 2006 και έκτοτε το είχε υπηρετήσει με πίστη, αφοσίωση και σοφία.

Ο Θοδωρής είχε μια απαράμιλλη γνώση της ιστορίας και της αποστολής του ERC. Συνεργάστηκε με όλες τις προσωπικότητες και συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις που διαμόρφωσαν το ERC όλα αυτά τα χρόνια. Είχε μια βαθιά γνώση των σχετικών νομικών εγγράφων και είχε βοηθήσει να γράψει πολλά από αυτά. Ηταν η θεσμική μας μνήμη και ένας από τους πιο αφοσιωμένους υπερασπιστές των ιδρυτικών αρχών του ERC. Ο Θοδωρής είχε ζήσει μια πλήρη και ποικίλη ζωή τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Στη συνέχεια μετακόμισε για διδακτορικές σπουδές και μεταδιδακτορική εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αφού επέστρεψε στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με την έρευνα και έδωσε διαλέξεις στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ-FORTH) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο Θοδωρής, όντας ένας διακεκριμένος επιστήμονας ο ίδιος, γνώριζε την αξία της έρευνας αιχμής. Αλλά κατάλαβε επίσης τι χρειάζεται για να το κάνει, τη σκληρή δουλειά και τις ατέρμονες ώρες, τους συμβιβασμούς και τις απογοητεύσεις καθώς και τις επιτυχίες αλλά και τις διακρίσεις.

Ολα αυτά έδωσαν στον Θοδωρή μια σταθερή βάση, η οποία μπορεί να μας χρησιμεύσει ως πυξίδα για το μέλλον. Πάντα προσπαθούσε να δώσει συμβουλές, μετρημένες και αντικειμενικές. Δεν εστίαζε ποτέ σε επαγγελματικές αντιπαλότητες ή συμφέροντα. Ηταν εξαίρετος επαγγελματίας που κέρδισε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη όλων των ανθρώπων με τους οποίους δούλεψε.

Ο Θοδωρής αντιπροσώπευε την καλύτερη ενσάρκωση του ERC, του πνεύματος και της ιστορίας του. Κάθε φορά που θα συζητάμε στο μέλλον για το ERC, η πρώτη σκέψη πολλών θα είναι, «τι θα έλεγε ο Θοδωρής;».

Ομως, για πολλούς από εμάς, ο Θοδωρής ήταν πάνω απ’ όλα ένας έμπιστος φίλος. Ενας άνθρωπος μετριόφρων, και ο πρώτος που θα γελούσε στην ιδέα ότι ήταν πρότυπο αριστείας, αν και ήταν. Είχε πάντα χρόνο για εκείνους γύρω του. Η πόρτα του ήταν πάντα ανοιχτή. Ηταν πάντα γρήγορος να απαντήσει σε ένα μήνυμα, μια ερώτηση ή ένα πρόβλημα. Ηταν πάντα πρόθυμος να πάει για καφέ ή μεσημεριανό γεύμα ή να οργανώσει μια κοινωνική εκδήλωση, συχνά στο δικό του σπίτι. Ηταν γενναιόδωρος και ευγενικός. Μπορούσε κανείς πάντα να βασίζεται σε εκείνον και στις καλές αλλά και στις δύσκολες στιγμές.

Ενας φίλος που έφυγε τόσο σύντομα. Ενας φίλος που πήρε τον δρόμο της επιστροφής προς τη χώρα και τη θάλασσα που τόσο αγαπούσε. Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες και η σκέψη μας, ολότελα στραμμένη προς την σύζυγό του και τα όμορφα παιδιά του για τα οποία ήταν τόσο περήφανος, την αδελφή του και την ευρύτερη οικογένεια.

Θα τον θυμόμαστε για πάντα.

Αναπαύσου εν ειρήνη. Καλό ταξίδι, Θοδωρή.

Οι πρόεδροι και τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου του ERC (παρελθόντες και νυν).

Οι παρελθόντες γενικοί γραμματείς του ERC.

Οι διευθυντές και το προσωπικό του ERC Executive Agency (παρελθόντες και νυν).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή