Σε πλήρη εφαρμογή οι σαρωτικοί έλεγχοι για αποφυγή εξόδου και συναθροίσεων

Σε πλήρη εφαρμογή οι σαρωτικοί έλεγχοι για αποφυγή εξόδου και συναθροίσεων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχετικά αυξημένες εμφανίζονται οι βεβαιωμένες παραβάσεις που κατεγράφησαν χθες για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας με προορισμούς της περιφέρειας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ βεβαιώθηκαν 109 τέτοιες παραβάσεις οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

Εξήντα εννέα 69 στην Αττική, 22 στην Κεντρική Μακεδονία, από τέσσερις σε Θεσσαλονίκη, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, τρεις στην Κρήτη, δύο στη Θεσσαλία και μία στη Στερεά Ελλάδα. Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ύψους 300 ευρώ, ενώ σε 56 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 644 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ενώ σε 365 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων.

Μπλόκα παντού

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός της αστυνομίας προκειμένου να διασφαλισθεί ότι ο εορτασμός του Πάσχα δεν θα συνοδευθεί από χαλάρωση των (αυτο)περιορισμών στις μετακινήσεις.

Τα μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών έχουν ενισχυθεί, όπως επίσης και στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν σε παραθεριστικούς οικισμούς εκτός αστικού ιστού, όπως για παράδειγμα η Νέα Μάκρη, το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη κ.ο.κ.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωνε στο χθεισνό φύλλο της «Κ» ότι την ημέρα του Πάσχα δεν θα ελέγχονται μόνο τα αυτοκίνητα που κινούνται από την πόλη προς παραθεριστικές περιοχές αλλά και όσα επιστρέφουν. «Δεν θα είναι εύκολο για όποιον το επιδιώξει να μετακινηθεί χωρίς να υποβληθεί σε έλεγχο», τόνισε.

Ελεγχοι σε εκκλησίες

Ταυτόχρονα, ζητούμενο για την ηγεσία της αστυνομίας είναι να περιοριστούν οι μετακινήσεις και ο συνωστισμός εντός των πόλεων.

Αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης και από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα έχουν πάρει εντολή να εποπτεύουν τις εκκλησίες για το ενδεχόμενο κάποιες απ’ αυτές να ανοίξουν τις πόρτες τους στους πιστούς κατά παράβαση των οδηγιών της Ιεράς Συνόδου. Αντίστοιχη μέριμνα υπάρχει για τις μεγάλες αγορές (π.χ. Βαρβάκειος) και τους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων.

Θα ελέγχονται καταγγελίες πολιτών

Επιπλέον, χθες πηγές από το αρχηγείο της αστυνομίας φρόντισαν να καταστήσουν σαφές ότι όσες καταγγελίες γίνουν στο «100» για συγκεντρώσεις πολλών ατόμων σε σπίτια, ταράτσες ή πιλοτές πολυκατοικιών θα ελεγχθούν και θα επιβληθούν πρόστιμα. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εάν κάποιοι αγνοήσουν τις απαγορεύσεις είναι πιθανό να θέσουν σε δοκιμασία τις σχέσεις με τους γείτονές τους, που ενδεχομένως επιλέξουν να ενημερώσουν την αστυνομία» δήλωσε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τα πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις

Χθες Μεγάλη Παρασκευή βεβαιώθηκαν επίσης 1.481 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:

589 στην Αττική,

172 στη Θεσσαλονίκη,

124 στην Κεντρική Μακεδονία,

124 στην Κρήτη,

74 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

59 στο Βόρειο Αιγαίο,

56 στην Πελοπόννησο,

55 στη Δυτική Ελλάδα,53 στη Στερεά Ελλάδα,

51 στην Ήπειρο

45 στο Νότιο Αιγαίο,

40 στη Θεσσαλία,

29 στα Ιόνια Νησιά και

10 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί 45.211 παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

Τέλος για παράνομη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, βεβαιώθηκαν 21 παραβάσεις και συνελήφθησαν 20 άτομα. Από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (478) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (456) άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή