ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυστηροί έλεγχοι για αποτροπή συναθροίσεων – Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί

Αυστηροί έλεγχοι για αποτροπή συναθροίσεων – Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί

Σε πλήρη ισχύ βρίσκονται τα έκτακτα μέτρα με σκοπό την αποτροπή συναθροίσεων την Κυριακή του Πάσχα. Επί ποδός βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί, ενω συνεχίζονται οι έλεγχοι σε οδικούς άξονες προκειμένου να αποφευχθούν μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας.

Με μπλόκα σε οδικούς άξονες που οδηγούν σε εξοχικές κατοικίες, χρήση drones αλλά και με συνεχείς ελέγχους, συνολικά 5.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί στην Αττική για να εντοπίσουν τυχόν απείθαρχους.

Οι έλεγχοι σε ταράτσες και ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών θα γίνονται παρουσία εισαγγελέων.

Η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, δηλαδή ο κωδικός Β4  στα κινητά, θα ελέγχεται σαρωτικά από τους αστυνομικούς σε όλη την χώρα. Θα εξετάζουν το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό του πολίτη και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα.

Τα αυστηροποιημένα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας θα ισχύουν έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα.

Για το διάστημα αυτό, επεκτείνεται σε όλη την χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Καταχρηστική και παραπειστική της περίπτωσης Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο είναι το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο οβελία, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.