Κορωνοϊός: Ερωτήματα για τον αιφνίδιο θάνατο 35χρονου

Κορωνοϊός: Ερωτήματα για τον αιφνίδιο θάνατο 35χρονου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλο ένα περιστατικό COVID-19 με αιφνίδια κατάρρευση του οργανισμού νεαρού ασθενούς –μόλις 35 ετών– χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, που τελικά οδήγησε στον θάνατό του, καταγράφηκε χθες στη χώρα μας. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί. Σε άλλες μένουμε με το αναπάντητο ερώτημα», σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, εικάζεται ότι η αντίδραση αυτή του οργανισμού σχετίζεται με μεγαλύτερη έκθεση στον ιό ή με ενδεχόμενη παρουσία γενετικής προδιάθεσης ή με υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τόσο η μικρή άμυνα όσο και η πολύ ισχυρή άμυνα μπορεί να βλάψουν σε αυτόν τον ιό». Επιπλέον, κάποιοι ασθενείς με σοβαρή νόσηση έχουν «σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση», δηλαδή αν και έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους, δεν εμφανίζουν τόσο έντονη δύσπνοια, και φτάνουν χωρίς να το καταλάβουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων. Οπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, «η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, η παραμικρή δύσπνοια ή ο αυξημένος αριθμός αναπνοών πρέπει να αξιολογούνται ιατρικά και να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς στο νοσοκομείο».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο θέμα της ασφαλούς χρήσης κλιματιστικών, θέμα το οποίο απασχολεί και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων ενόψει της σταδιακής άρσης των μέτρων. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι υπάρχουν και ελληνικές επιστημονικές ομάδες που έχουν βρει παρουσία ιού σε χώρους με κλιματιστικά και πρόσθεσε: «Προτιμάμε το ανοιχτό παράθυρο, και εάν είναι αναγκαίο το κλιματιστικό, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται στη λειτουργία ανακύκλωσης αέρα».

Αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα, χθες ανακοινώθηκαν 156 νέα περιστατικά της νόσου (150 από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι), που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 2.401. Πέντε ασθενείς έχασαν τη ζωή τους λόγω COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στην Ελλάδα ήταν χθες το απόγευμα 121. Από την αρχή της επιδημίας έως και χθες είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομεία της χώρας μας 836 περιστατικά COVID-19. Εξιτήριο έχουν λάβει 464 ασθενείς, 146 παραμένουν νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες και 105 σε ειδικές κλίνες – εκ των οποίων 59 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι το υπουργείο προετοιμάζεται για την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων των νοσοκομείων, η οποία θα γίνει υπό προϋποθέσεις. Οπως εξήγησε, θα γίνει ταυτόχρονα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υπό τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και των επιτροπών λοιμώξεων των νοσοκομείων. Σε δεύτερο χρόνο θα «ανοίξουν» και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή