Κορωνοϊός: Tα παιδιά νοσούν πιο ήπια

Κορωνοϊός: Tα παιδιά νοσούν πιο ήπια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα ήταν τουλάχιστον εννέα στα δέκα παιδιά με COVID-19 στην Κίνα, γεγονός που επιβεβαιώνει τις παρατηρήσεις των ειδικών επιστημόνων ότι η εξέλιξη της νόσου στα παιδιά είναι σχετικά πιο ήπια σε σχέση με τους ενήλικες και δικαιολογεί την επιλογή ορισμένων κρατών να ξεκινήσουν την άρση των περιοριστικών μέτρων –πάντα υπό προϋποθέσεις– από τις μικρές τάξεις των σχολείων.

Σε μια πολύ πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό PEDIATRICS, της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, οι ερευνητές μελέτησαν 2.135 περιπτώσεις παιδιών με COVID-19 που καταγράφηκαν στο Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και Πρόληψης της Κίνας. Η μέση ηλικία των παιδιών ήταν τα 7 έτη (εύρος ηλικιών 2-13 έτη) και 1.208 παιδιά ήταν αγόρια. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% τα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά ή εμφάνισαν ήπια ή ενδιάμεσης κλινικής βαρύτητας συμπτώματα, ενώ η μέση χρονική περίοδος από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση ήταν δύο ημέρες. Από τη μελέτη φάνηκε ότι παιδιά όλων των ηλικιών είναι δεκτικά σε μόλυνση από τον ιό, χωρίς στατιστικά σημαντικές διαφορές όσον αφορά το φύλο. Αν και η κλινική εικόνα των παιδιών με COVID-19 είναι σημαντικά πιο ήπια σε σχέση με τους ενήλικες (κατεγράφη μόλις ένας θάνατος μεταξύ των 2.135 παιδιών), η νόσος στα βρέφη είναι δυνατόν να εμφανίσει σοβαρή κλινική εικόνα. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση στην κλινική εικόνα της νόσου μεταξύ παιδιών και ενηλίκων παραμένει ασαφής, αλλά πιθανώς σχετίζεται με τη μικρότερη έκφραση στα παιδιά του υποδοχέα ACE2 μέσω του οποίου ο ιός επιμολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Επίσης, η συχνή έκθεση των παιδιών σε ιογενείς επιμολύνσεις του αναπνευστικού τη χειμερινή περίοδο, ίσως συντηρεί ένα πιο ενεργό ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με τους ενήλικες. Εναλλακτικά, το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του και πιθανόν να αποκρίνεται διαφορετικά, σε σχέση με τους ενήλικες, στα παθογόνα. Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω υποθέσεις παραμένουν υποκείμενες περαιτέρω έρευνας.

Παράλληλα, –σύμφωνα με την αποδελτίωση των πιo σημαντικών ανακοινώσεων που επιμελείται η Θεραπευτική Κλινική του ΕΚΠΑ– μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον ισλανδικό πληθυσμό και συμπεριέλαβε 9.199 άτομα στα οποία έγινε στοχευμένος έλεγχος καθώς και 13.080 άτομα ως πληθυσμιακός έλεγχος χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, επιβεβαίωσε ότι τα παιδιά κάτω των 10 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν θετικό τεστ του νέου κορωνοϊού από τους υπόλοιπους, τόσο κατά το στοχευμένο όσο και κατά τον πληθυσμιακό έλεγχο.

Στη χώρα μας έως και προχθές είχαν καταγραφεί 78 περιστατικά COVID-19 σε παιδιά ηλικίας έως 17 ετών (3,6% του συνόλου των κρουσμάτων), ενώ ένα παιδί νοσηλευόταν διασωληνωμένο. Υπενθυμίζεται ότι έλεγχος για COVID-19 στην Ελλάδα συστήνεται να διενεργείται στα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται με πυρετό χωρίς άλλη σαφή αιτιολογία, φιλοξενούμενα σε κλειστές δομές που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και παιδιά με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή