Σταδιακά σε ρυθμούς προ πανδημίας η Δικαιοσύνη

Σταδιακά σε ρυθμούς προ πανδημίας η Δικαιοσύνη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσα μέτρα έχει έτοιμα η κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από την υπολειτουργία της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη έτοιμη νομοθετική ρύθμιση για μαζική παραγραφή ποινικών υποθέσεων χαμηλής ποινικής αξιολόγησης. Η παραγραφή θα αφορά, πλην εξαιρέσεων, τις υποθέσεις για τις οποίες ο νόμος προβλέπει ποινή ώς ένα χρόνο φυλάκιση.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας έχει εξαγγείλει ήδη, και η σχετική ρύθμιση είναι έτοιμη, την παράταση του δικαστικού έτους και τη μείωση του χρόνου των δικαστικών διακοπών. Τα δικαστήρια, σύμφωνα με την εξαγγελία, θα λειτουργήσουν ολόκληρο τον Ιούλιο και θα κλείσουν μόνον τον Αύγουστο, καθώς το δικαστικό έτος θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβίου και όχι στις 15 Σεπτεμβρίου όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση των αποφάσεων, ο κ. Τσιάρας είχε έρθει σε επικοινωνία με την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τους προϊσταμένους των μεγάλων δικαστηρίων, προκειμένου οι δικαστές να συνεχίσουν να εκδίδουν αποφάσεις παρά τα περιοριστικά μέτρα.

Ηδη, εκτιμήσεις της ηγεσίας και στα τρία ανώτατα δικαστήρια, Συμβούλιο της Επικρατείας, Αρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο, κάνουν λόγο για μεγάλο όγκο δικαστικών αποφάσεων που ήδη έχουν εκδοθεί, ενώ με τηλεδιασκέψεις έχουν προχωρήσει σημαντικά οι διασκέψεις κυρίως στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λιγότερο στον Αρειο Πάγο, σε τμήματα των δικαστηρίων για σημαντικές υποθέσεις. Δεν έχει γίνει όμως το ίδιο  σε επίπεδο Ολομελειών των ανωτάτων δικαστηρίων, καθώς εκεί ακόμα οι τεχνολογικές δυνατότητες δεν είναι σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορεί να γίνει διάσκεψη με τόσους πολλούς ανώτατους δικαστικούς.

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει προταθεί η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία να ορίζονται περισσότερες δικάσιμοι, ώστε να εκδικαστούν όσο το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις, κυρίως στα ποινικά δικαστήρια, που υπάρχουν προβλήματα παραγραφής και κυρίως θέματα με τη λήξη 18μηνων προσωρινής κράτησης που συνεπάγονται τον κίνδυνο να αποφυλακιστούν πριν δικαστούν σκληροί κακοποιοί.

Ειδικά για την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας έχει προβεί στη σχετική πρόταση προκειμένου να υπερκεραστούν και οι αντιδράσεις δικαστικών ενώσεων, ευτυχώς όχι όλων, για τη μείωση του χρόνου των δικαστικών διακοπών.

Ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης Χαλκιάς έχει εκφράσει θετική θέση υπέρ της παρατάσεως του δικαστικού έτους, κρίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο στη δεδομένη συγκυρία.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή