ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την άρση των μέτρων

Αντίστροφη μέτρηση για την άρση των μέτρων

Στην τελική ευθεία για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων βρίσκεται η χώρα μας, με τους ειδικούς επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να καταλήγουν τις επόμενες ώρες στις τελικές τους εισηγήσεις για σχολεία, νοσοκομεία και διαγνωστικά τεστ, ενθαρρυμένοι από τις καλές επιδόσεις στη συγκράτηση της διασποράς του ιού, γεγονός που αποτυπώθηκε τη χθεσινή ημέρα κατά την οποία δεν καταγράφηκε νέο θύμα της νόσου στην Ελλάδα.

Οπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, από διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις της πορείας της νόσου στην Ελλάδα, επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του δείκτη R0 του κορωνοϊού (αποτυπώνει τον μέσο αριθμό των ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο), πολύ κάτω από το 1 στην ελληνική επιδημία, ενώ υπολογίζεται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα μας μείωσαν κατά τουλάχιστον 80% τη διασπορά της νόσου στην κοινότητα. Αλλωστε χθες, όπως ανακοίνωσαν ο κ. Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στη χώρα μας να ανέρχεται σε 2.408. Διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ήταν 55 ασθενείς της νόσου (86% αυτών έχει υποκείμενα νοσήματα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών), ενώ ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού παρέμεινε σταθερός στα 121 άτομα.

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται –εκτός απροόπτου– σήμερα να τοποθετηθεί για το πώς θα πρέπει να γίνει η άρση των μέτρων στα σχολεία. Ο κ. Τσιόδρας ερωτώμενος σχετικά επανέλαβε ότι η δική του θέση είναι πως η κοινωνία θα πρέπει να «ανοίξει» από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με κανόνες και με την αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι με βάση μαθηματικά μοντέλα μπορούν οι ειδικοί επιστήμονες να εκτιμήσουν πολύ γρήγορα το πώς η άρση κάθε μέτρου μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες διασποράς του ιού. «Η κοινωνία σταδιακά πρέπει να ανοίξει. Είναι αδύνατον να μείνουμε έτσι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και υπογράμμισε, «σταδιακά όλοι θα εκτεθούμε στον ιό. Αυτό που κάναμε είναι να αποφύγουμε να εκτεθούμε όλοι μαζί. Και αυτό το θεωρώ τεράστια επιτυχία».

Η επιτροπή αποφάσισε τη χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς χώρους στη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων. Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες ως προς την ασφαλή χρήση τους καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μη ορθή χρήση εγκυμονεί κινδύνους.

Τα νοσοκομεία

Επιπλέον, οι ειδικοί θα τοποθετηθούν σήμερα για τον τρόπο επαναφοράς των νοσοκομείων σε μία φυσιολογική λειτουργία με επανεκκίνηση των τακτικών χειρουργείων και άνοιγμα των τακτικών εξωτερικών ιατρείων. Οπως ανέφερε ο καθηγητής, θα δοθούν οδηγίες με ειδικά κριτήρια ιεράρχησης των περιστατικών. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της επιτροπής σχετικά με τη χρήση των εργαστηριακών τεστ ανίχνευσης του ιού και την επέκταση των κριτηρίων ελέγχου πληθυσμιακών ομάδων, ενώ παράλληλα εξετάζεται και το θέμα της ευρείας χρήσης των τεστ αντισωμάτων.