ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγωνία για τα τεστ στις δύο κλινικές – Κατεπείγουσα έρευνα για κακουργήματα

Αγωνία για τα τεστ στις δύο κλινικές – Κατεπείγουσα έρευνα για κακουργήματα

Συνεχίζονται οι αιμοκαθάρσεις στην κλινική Ταξιάρχης στο Περιστέρι, όπου συνολικά 28 άτομα, ασθενείς και υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και η εισαγγελία διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, πέντε άτομα ασυμπτωματικά βρίσκονται στην κλινική και νοσηλεύονται στο ισόγειο. Στον 1ο όροφο λειτουργεί η μία από τις δυο μονάδες αιμοκάθαρσης με άδεια του ΕΟΔΥ. Οι αιμοκαθάρσεις 50 ατόμων γίνονται κανονικά γιατί ακόμη και αν δεν είναι θετικά τα τεστ μπορεί να βρίσκεται η νόσος σε φάση επώασης και εάν μεταφερθούν σε άλλο χώρο υπάρχει κίνδυνος διασποράς κορωνοϊού.

Ο Αλέξανδρος Κοκκινάκης, εκπρόσωπος Τύπου της κλινικής «Ταξιάρχαι» μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ισχυρίστηκε ότι τηρήθηκαν απόλυτα όλες οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν με βάση τα πρωτόκολλα.

Είπε πως όλα ξεκίνησαν από έναν εξωτερικό ασθενή ο οποίος είναι νεφροπαθής και κάνει αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα. Είπε πως μόλις έφτασε τη Δευτέρα του Πάσχα στην κλινική με πυρετό αμέσως του έγιναν εξετάσεις και στη συνέχεια κλήθηκε το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Ο κ. Κοκκινάκης είπε επίσης πως σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα της κλινικής εκτός από την κλινική τεχνητού νεφρού «δεν έχουμε ούτε ένα κρούσμα».

Νωρίτερα, ο ΣΚΑΪ μετέδωσε πως είναι αρνητικά τα 110 δείγματα που ελήφθησαν από την κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό στην οποία νοσηλεύονταν 300 ασθενείς και απασχολούνταν 170 εργαζόμενοι. 

Το βράδυ της Τετάρτης συλλέχθηκαν δείγματα από 130 εργαζομένους της κλινικής, ενώ χθες έγινε δειγματοληψία και από τους νοσηλευομένους. Εως χθες, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα 92 πρώτα αποτελέσματα που αφορούσαν τους εργαζομένους ήταν όλα αρνητικά.

Σημειώνεται ότι  στη γενική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι εντοπίστηκαν 28 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 17 αφορούσαν ασθενείς (νοσηλευομένους και εξωτερικούς) και 11 εργαζομένους ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα από τον εργαστηριακό έλεγχο και άλλων δειγμάτων από ασθενείς και εργαζομένους στην κλινική.

Πάντως, ο εντοπισμός εστιών επιδημίας σε δύο ιδιωτικές κλινικές τα τελευταία 24ωρα καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την πολύ εύθραυστη πορεία της πανδημίας COVΙD-19 και πόσο γρήγορα μια καλή εξέλιξη μπορεί να ανατραπεί λόγω εγκληματικής απροσεξίας και χαλάρωσης των μέτρων προστασίας έναντι του ιού.

Σημειώνεται ότι τα κρούσματα κορωνοϊού που κατεγράφησαν στις δύο κλινικές προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών.

Μετά τη διαταγή για σχετική έρευνα για την κλινική του Περιστερίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, προέβη και σε δεύτερη παρέμβαση, για τη δομή υγείας στη Γλυφάδα, καθώς και εκεί έχουν εντοπιστεί κρούσματα και ελέγχονται τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κινήθηκε μετά την επιβεβαίωση για την ύπαρξη κρουσμάτων με βάση τη νομοθεσία (άρθρο 285) που προβλέπει βαριές ποινές για τις παραβάσεις της νομοθεσίας και η έρευνα γίνεται από τις εισαγγελικές αρχές για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που επισύρουν ποινές ως και ισόβια σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν διαπιστωθεί μετάδοση της νόσου από την οποία προήλθε θάνατος.