Αντιδράσεις για το νoμοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Αντιδράσεις για το νoμοσχέδιο του υπ. Παιδείας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών έχουν προκαλέσει ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας αλλά και ο χρόνος –εν μέσω πανδημίας– που επέλεξε να το κάνει.

Χαρακτηριστικά, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τονίζει ότι «στην πραγματικότητα η ΟΛΜΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις καταστατικές της λειτουργίες (γενική συνέλευση των ΕΛΜΕ, γενική συνέλευση των προέδρων). Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και οι εκπαιδευτικοί σε κατ’ οίκον περιορισμό.  Δεν προηγήθηκε ούτε ο πλέον στοιχειώδης δημοκρατικός διάλογος μεταξύ του υπουργείου και των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ, ΔΟΕ. Η κατάθεση του ν/σ με κλειστά σχολεία, καθεστώς μερικής ελευθερίας και χωρίς διάλογο είναι πρώτα από όλα μία βαθύτατα αντιδημοκρατική ενέργεια. Δηλώνουμε προς το υπουργείο Παιδείας ότι σύντομα θα λάβει τις ενδεδειγμένες απαντήσεις που επιβάλλονται από τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές ενέργειές του». Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει για σήμερα συνεδρίαση για το θέμα. Επίσης, η ΔΟΕ αντιδρά σε διατάξεις όπως η εισαγωγή των αγγλικών στο νηπιαγωγείο. Κατήγγειλε την ηγεσία του υπουργείου για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και ανέφερε ότι «έχει ήδη ζητήσει και από τις διεθνείς εκπαιδευτικές οργανώσεις Education International και ETUCE να παρέμβουν προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να τερματιστεί ο αντιδημοκρατικός κατήφορος».

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης ανέφερε ότι «η κ. Κεραμέως προτίμησε να μας τροφοδοτήσει με ένα νέο νομοσχέδιο με σκοπό να αιφνιδιάσει την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την αντιπολίτευση. Και να μετατρέψει την ομοψυχία του “Μένουμε Σπίτι” σε κουτοπόνηρη πολιτική ιδιοτέλεια και σε “κατ’ οίκον καραντίνα” των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Αντί για συναίνεση, αυταρχισμός· αντί για διάλογο, γελοιοποίηση της διαβούλευσης και καταστρατήγηση των κοινοβουλευτικών κανόνων». Χαρακτήρισε το ν/σ «περιβόλι» νεοφιλελεύθερων και αντιδημοκρατικών διατάξεων, ζήτησε την απόσυρσή του με παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κάλεσε σε πανεκπαιδευτικό αγώνα.

Η ΚΝΕ από την πλευρά της ανέφερε ότι «πισώπλατη μαχαιριά στους μαθητές είναι η κατάθεση αντιεκπαιδευτικού ν/σ εν μέσω πανδημίας», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση κάνει το σχολείο να μοιάζει ακόμα περισσότερο με εξεταστικό κέντρο. Οι σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες μαθητών, φοιτητών είναι πολύ διαφορετικές από το σχολείο και το πανεπιστήμιο που φτιάχνουν η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Αν υπολόγιζε η κυβέρνηση πως θα περάσει τέτοιο νομοσχέδιο χωρίς καμία αντίδραση, υπολόγιζε λάθος. Οι μαθητές και φοιτητές με τον αγώνα τους θα βάλουν “σε καραντίνα” τα σχέδια της κυβέρνησης ακόμα μια φορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή