Προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού και για το Ραμαζάνι

Προληπτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού και για το Ραμαζάνι

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, εξαιτίας του κορωνοϊού, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της επικράτειας, καλούνται να τηρήσουν οι μουσουλμάνοι που ζουν στη χώρα μας, κατά το Ραμαζάνι, από αύριο έως και τις 24 Μαΐου.

Σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων επισημαίνεται ότι «ο νόμος απαγορεύει την προσέλευση φυσικών προσώπων σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των τεμενών. Συνεπώς, οι προσευχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, που συμπίπτουν με την περίοδο ισχύος της υπουργικής απόφασης ή της τυχόν παράτασής της και της ισχύος των αντίστοιχων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, μπορούν να τελούνται στο σπίτι τις προκαθορισμένες από την ισλαμική θρησκεία ώρες. Επιπλέον, σύμφωνα με τα γενικότερα μέτρα για τη μετακίνηση προσώπων και την αποφυγή συναθροίσεων, το δείπνο λύσης της νηστείας (Ιφτάρ) επιτρέπεται να πραγματοποιείται μόνο σε σπίτια, με τη συμμετοχή όσων διαμένουν στο σπίτι, χωρίς οιοδήποτε τρίτο πρόσωπο (συγγενή, φίλο ή επισκέπτη)».

Δεν παραχωρούνται χώροι

Ετσι, λόγω των περιορισμών κυκλοφορίας και της ανάγκης αποφυγής των συναθροίσεων, ανακοινώνεται ότι δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν χώροι στην Αθήνα ή σε άλλους δήμους της χώρας για την τέλεση της προσευχής για τη μεγάλη εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr), διότι έχουν απαγορευθεί οι εκδηλώσεις και κάθε είδους τελετές, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών, ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή συνάθροισης κοινού.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανίου (ξεκινά πριν από την Ανατολή και διαρκεί έως τη Δύση του ηλίου) δεν επιτρέπονται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις), ενώ οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα αλλά διαφοροποιούνται αναλόγως.

«Η πιο σημαντική καλή πράξη που καλούνται οι μουσουλμάνοι να κάνουν την περίοδο του Ραμαζανιού, είναι να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία, μένοντας σπίτι και αποφεύγοντας τις συναθροίσεις, όπως έπραξαν και οι Εβραίοι κατά την εορτή του Πέσσαχ και οι Χριστιανοί κατά την εορτή του Πάσχα» παρατηρεί η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή