Σωτ. Τσιόδρας: 27 νέα κρούσματα, 2.490 συνολικά – Στους 130 οι θάνατοι

Σωτ. Τσιόδρας: 27 νέα κρούσματα, 2.490 συνολικά – Στους 130 οι θάνατοι

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικοσι επτά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε την Παρασκευή ο αρμόδιος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, με το σύνολο των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 2.490.

Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ο θάνατος πέντε ασθενών το τελευταίο 24ωρο, με τους νεκρούς να φτάνουν συνολικά τους 130.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στα κρούσματα, 1.160 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 580 με ταξίδι στο εξωτερικό.

Συνολικά 48 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών, το 26,5% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 88% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 60 ασθενείς.

Από τα θύματα, 34 ήταν γυναίκες (26%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σταδιακά και ελεγχόμενα η χαλάρωση 

Η χώρα μας παραμένει σε χαμηλή θνησιμότητα συνολικά για την περίοδο αυτή και αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο νέο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. «Υπάρχουν τα μαθηματικά μοντέλα που θα δείξουν αν έχουμε αύξηση της επιδημίας και θα μας βοηθούν να επανερχόμαστε στην τάξη» είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:

«Δεν μπορώ να σας πως αν θα υπάρξει αύξηση ή όχι αλλά παραμένουμε σε ετοιμότητα με διευρυμένο εργαστηριακό έλεγχο για να παρέμβουμε άμεσα όπου υπάρξει πρόβλημα». Παραμένουμε σε επαγρύπνηση με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες έως ότου έχουμε την αποτελεσματική ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων, είπε ο ίδιος και ανέφερε ότι ο δεύτερος σημαντικός στόχος είναι να συνεχιστεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας του ιού και η μετάδοσή του στον γενικό πληθυσμό το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε επιδημίες σαν αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες να παραμένουν σε χαμηλούς αριθμούς και σταδιακά να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανοσία γίνεται έως ότου να έχουμε εμβόλιο. «Τα δυο κύρια μέτρα μας αυτή τη στιγμή παραμένουν τα μέτρα της απόστασης και της υγιεινής σε όλες τις ασχολίες μας. Τους επόμενους δυο μήνες με τη σταδιακή άρση των μέτρων, έχει έρθει σιγά σιγά η ώρα να χαλαρώσουμε αλλά δεν θα χαλαρώσουμε τελείως και απότομα. Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα» για να διατηρήσουμε όπως είπε την καλή εικόνα που έχουμε ως τώρα ως χώρα και ως λαός.

Αναφερόμενος ο Σ. Τσιόδρας στα κρούσματα σε κλινική στο Περιστέρι, είπε ότι η αμεσότητα της παρέμβασης των υπηρεσιών είναι πολύ σημαντική. «Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί και ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον», όπως ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα, αλλά αυτό να γίνει καμπανάκι για όλους. Ο κος Τσιόδρας είπε ότι 3 ασθενείς πέθαναν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς. Όπως επισήμανε, ολόκληρο το προσωπικό της κλινικής βρίσκεται ήδη σε κατ' οίκον καραντίνα, καταλήγοντας ότι ανά 2-3 μέρες θα πραγματοποιείται επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος και σε όσους έχουν βρεθεί αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Οι νεφροπαθείς αυτοί είναι 96 στον αριθμό όπως είπε και πρέπει να συνεχίσουν την αιμοκάθαρσή τους και να αισθανθούν ότι κάποιος υπάρχει δίπλα τους για να τους βοηθήσει. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δόθηκε προφυλακτική αγωγή σε άτομα αυξημένου κινδύνου καθώς και ότι εκπαιδεύτηκε το προσωπικό της κλινικής για τα μέτρα προστασίας μετάδοσης από τον κορωνοϊό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή