Δεν τίθεται θέμα πλειστηριασμών

Δεν τίθεται θέμα πλειστηριασμών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναστολή των πλειστηριασμών και η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν επηρεάζονται από τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και εξειδίκευσε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επαναλειτουργία συγκεκριμένων δικαστικών υπηρεσιών. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, η αναστολή των πλειστηριασμών συνεχίζεται και η προστασία της πρώτης κατοικίας με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) είναι σε ισχύ.

Το θέμα των πλειστηριασμών τέθηκε καθώς οι πρώτες δικαστικές διαδικασίες, που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τις 28 Απριλίου, περιλαμβάνουν τις συναινετικές προσημειώσεις, τα ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, τις συντηρητικές κατασχέσεις και βεβαίως τις εξαλείψεις προσημειώσεων. Οι συγκεκριμένες δικαστικές διαδικασίες συνδέθηκαν από πολλές πλευρές με τη λήξη της αναστολής των πλειστηριασμών, κάτι που διαψεύστηκε επίσημα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Χθες, μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Τσιάρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει ζήτημα έναρξης πλειστηριασμών με το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων» και να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τις δικαστικές αίθουσες κρύβει την επιδίωξη για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Τσιάρας πρόσθεσε ότι «τα υποθηκοφυλακεία ανοίγουν ως πρώτο βήμα επανεκκίνησης της οικονομίας. Αυτό συμπαρασύρει και τη λειτουργία ειρηνοδικείων κ.λπ. Δεν τίθεται θέμα πλειστηριασμών», ενώ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Παράλληλα, με τα πρώτα μέτρα επαναλειτουργίας έστω και μεμονωμένων δικαστικών διαδικασιών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχώρησε άμεσα –θα ισχύσει από τις 28 Απριλίου– στη δυνατότητα παραλαβής σειράς σημαντικών πιστοποιητικών που εκδίδονται από τα δικαστήρια με ηλεκτρονικό τρόπο. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι συνήθη πιστοποιητικά, όπως μη δημοσίευσης διαθήκης, μη αποποίησης κληρονομιάς και μη προσβολής του κληρονομικού δικαιώματος. Τα εν λόγω πιστοποιητικά θα εκδίδονται ηλεκτρονικά από τα Πρωτοδικεία Πειραιά και Θεσσαλονίκης και τα Ειρηνοδικεία Αθηνών και Πειραιά, ενώ σειρά άλλων πιστοποιητικών επίσης θα εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις δικαστικές υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή, οριστικοποιήθηκε ότι παρατείνεται για ένα μήνα το δικαστικό έτος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της Δικαιοσύνης από την επιδείνωση της συσσώρευσης αδίκαστων υποθέσεων λόγω των μέτρων για την πανδημία. Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, τα δικαστήρια θα παραμείνουν ανοικτά ώς τις 16 Ιουλίου και το νέο δικαστικό έτος θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου που άνοιγαν τα δικαστήρια, όπως άλλωστε είχε ήδη αρμοδίως προαναγγελθεί.

Οπως αναφέρεται στο περιεχόμενο της τροπολογίας, η παράταση του δικαστικού έτους, και ως εκ τούτου η μείωση των δικαστικών διακοπών, κρίνεται ως αναγκαία κίνηση για να δικαστούν κάποιες υποθέσεις και να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει και στη Δικαιοσύνη, λόγω της υπολειτουργίας της εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστικές διακοπές ξεκινούσαν υπό φυσιολογικές συνθήκες την 1η Ιουλίου και τελείωναν στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι δικαστικές διακοπές στη χώρα μας είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αντιδράσεις

Πάντως, δικαστικές ενώσεις και ενώσεις εισαγγελέων, όχι όλες, είχαν αντιδράσει στη φετινή παράταση του δικαστικού έτους, ενώ ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης Χαλκιάς, με δήλωσή του, τάχθηκε υπέρ της παράτασης του δικαστικού έτους το καλοκαίρι, όπως και έγινε, κρίνοντας το μέτρο αναγκαίο λόγω της μακράς υπολειτουργίας της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή