Στην εποχή της μάσκας με εισαγωγές και εγχώρια παραγωγή

Στην εποχή της μάσκας με εισαγωγές και εγχώρια παραγωγή

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες της Ασίας τις επέβαλαν σε τέτοιο βαθμό που η Σιγκαπούρη «τιμωρεί» τις χώρες των οποίων οι πρεσβείες δεν έχουν φροντίσει οι υπήκοοί τους που ζουν στην πόλη-κράτος να έχουν προμηθευθεί μάσκες (οι πρεσβείες έχουν την υποχρέωση εφοδιασμού μασκών σε πολίτες τους που ζουν στη Σιγκαπούρη). Στην Αυστρία, οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων έχουν υποχρέωση να προμηθεύουν με μάσκες τους πελάτες τους. Στη Γερμανία, πλέον και τα τελευταία από τα 16 κρατίδια συνέστησαν τη χρήση μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και η Ελλάδα μεταβαίνει στην «εποχή της μάσκας», αν και οι ειδικοί είχαν αρχικά τοποθετηθεί κατά της χρήσης της από τον γενικό πληθυσμό.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φορούν μάσκες όταν επισκέπτονται νοσοκομεία, ωστόσο ορισμένοι από τους διευθυντές κλινικών δεν φορούν μάσκες, «που δεν προστατεύουν από τίποτα όταν δεν αφορούν θεραπεία μολυσματικού ασθενή», όπως είπε χαρακτηριστικά στην «Κ» καθηγητής πανεπιστημίου στο γενικό νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα. Κανένα άλλο θέμα της εποχής κορωνοϊού δεν δίχασε τόσο πολύ ειδικούς και κοινή γνώμη όσο η χρήση της μάσκας. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και η ομάδα των 26 επιστημόνων που τον πλαισιώνουν δεν ήταν οι μόνοι στις συστάσεις προς τον γενικό πληθυσμό «να μην κάνει χρήση μάσκας επειδή δημιουργεί ψεύτικο συναίσθημα ασφάλειας και να χρησιμοποιείται λάθος και μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από εκείνα που μπορεί να λύσει».

Η επιτροπή Τσιόδρα καθώς και το υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών συνιστούν τώρα τη χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι για την αρχή θα χρειαστούμε 200 εκατομμύρια «κομμάτια».

Προφύλαξη

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά προστατευτικού εξοπλισμού από την Κίνα στην Ελλάδα στα τέλη Μαρτίου –για τις ανάγκες του ΕΣΥ χρειάστηκαν 20 εκατομμύρια μάσκες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται ακόμη σε μια αποθήκη στα Οινόφυτα– τονίζουν ότι ο αριθμός αυτός είναι αδύνατον να καλυφθεί λόγω του σκληρού ανταγωνισμού που μαίνεται στις διεθνείς αγορές και ειδικότερα στην Κίνα, η οποία παράγει πάνω από το 92% του εξοπλισμού αυτού. Ετσι, παραπέμπουν είτε σε πάνινες μάσκες που θα πλένονται και θα επαναχρησιμοποιούνται είτε σε αυτό που το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στη Γερμανία αποκαλεί «προστασία στόματος-μύτης», δηλαδή σε οποιουδήποτε είδους υφασμάτινο κάλυμμα της περιοχής μύτης-στόματος ώστε να συγκρατούνται τα σταγονίδια. Η πόλη της Ιένας στη Θουριγκία επέβαλε πρώτη αυτή την υποχρέωση στους κατοίκους και πολύ γρήγορα, παρά την έκρηξη των κρουσμάτων εξαιτίας ταξιδιωτών που είχαν μεταβεί για σκι στις Αυστριακές Αλπεις (Τιρόλο), μηδένισε τα κρούσματά της.

Η βιομηχανία Lariplast, που παράγει πλαστικά στη Λάρισα και στη Γαλλία, θα παράγει από αύριο έναν μεγάλο αριθμό μασκών την ημέρα χάρη σε δύο μηχανές που έφερε από την Κίνα και συναρμολόγησε την περασμένη εβδομάδα στη Λάρισα. «Αρχισα να σκέφτομαι την απόφαση στις 31 Μαρτίου», είπε στην «Κ» ο Γιάννης Τσερέπας, μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, «και την επομένη αποφάσισα να επενδύσω με τον συνεταίρο μου (σ.σ. την εταιρεία Animus) 3 εκατ. ευρώ. Η δυσκολία ήταν να πάρω τις μηχανές από άλλους που τις διεκδικούσαν…».

Ο κ. Τσερέπας και ο συνεταίρος του πήραν τις μηχανές από Γερμανούς ανταγωνιστές που τις διεκδικούσαν, προσφέροντας πολύ περισσότερα χρήματα στους Κινέζους. Η σειρά παραγωγής θα είναι σε θέση να παράγει μάσκες FFP-2 και FFP-3. Oι δύο αυτοί τύποι φιλτράρουν –σε αντίθεση με τις απλές χειρουργικές μάσκες που δεν προστατεύουν από σωματίδια– το 94% με 99% των σωματιδίων στον αέρα. Προκαλούν όμως μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή και γι’ αυτό δεν μπορούν να φορεθούν για πάρα πολλές ώρες. Η απλή μάσκα δεν προστατεύει από ιό που μεταφέρεται μέσω αέρα, καθώς δεν «κλείνει» σχεδόν αεροστεγώς, όπως γίνεται με τις μάσκες που ανάλογα με τον βαθμό προσαρμογής τους στο πρόσωπο επιτρέπουν τη δίοδο του αέρα από 11% έως 5%.

Η βιομηχανία της Λάρισας θα παράγει 300.000 μάσκες την ημέρα, καλύπτοντας πάντως ένα μικρό μέρος των αναγκών. Η εταιρεία θα παράγει και απλές μάσκες και σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» θα τις διανέμει μέσα από εμπορικά κανάλια – φαρμακεία και φαρμακαποθήκες. Κάποια συμβατική σχέση με το κράτος δεν υπάρχει, πέραν του γεγονότος ότι η κυβέρνηση και η Περιφέρεια έκαναν τα πάντα για να πάρει η εταιρεία από τη Λάρισα τις σχετικές άδειες μέσα σε μία εβδομάδα, όπως διαβεβαίωσαν την «Κ» τόσο ο κ. Τσερέπας όσο και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Το επόμενο βήμα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για τη σωστή χρήση της μάσκας θα υπάρξει σχετικό πρωτόκολλο που θα κοινοποιηθεί τόσο από τον ΕΟΔΥ όσο και από την κυβέρνηση, με στόχο να μην υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που θα λυθούν. Να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία η χρήση μάσκας συνιστάται εκεί όπου δεν είναι δυνατόν σε κλειστούς χώρους να τηρηθεί η ελάχιστη απόσταση του ενάμισι μέτρου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή