Δύσκολος γρίφος η επόμενη ημέρα

Δύσκολος γρίφος η επόμενη ημέρα

5' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταδιακή επικείμενη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού προκαλεί χαμόγελα. Γεννάει, όμως, και προβληματισμό ιδίως στον κόσμο του επιχειρείν που θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Να είναι συνεπής ως προς τις υποχρεώσεις στην εφορία, τους προμηθευτές, τους εργαζομένους και το όνομά του στην αγορά, που απαιτήθηκαν πολλά χρόνια για να χτιστεί. Τις ανησυχίες αυτές μοιράζονται με την «Κ», από τον χώρο της επιχείρησής τους όπου άλλοτε περνούσαν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους, πέντε πρωταγωνιστές της επόμενης και πιο κρίσιμης πίστας της πανδημικής κρίσης, της επιστροφής στην κανονικότητα. Δηλώνουν, όμως, αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να περάσουν τον κάβο, αρκεί και η πολιτεία να σταθεί αρωγός τους.

Παύλος Ραβάνης

Thera, βιοτεχνία βρεφικών και παιδικών καλτσών

Θα απαιτηθεί ρευστότητα

Ο Παύλος Ραβάνης βρίσκεται στο τιμόνι της Thera, της βιοτεχνίας βρεφικών, παιδικών καλτσών και καλσόν στη Νέα Ιωνία που ίδρυσε ο πατέρας του Θεόφιλος το 1954. Ανυπομονεί να σηκώσει τον διακόπτη των ηλεκτρονικών πλεκτομηχανών, πιο πολύ, ίσως, αυτών που χρονολογούνται από το 1950, τις οποίες και συντηρεί επιμελώς. «Επιτρέπουν την παραγωγή μοναδικής ποιοτικά, πλήρως βαμβακερής βαφτιστικής κάλτσας» αναφέρει. Ωστόσο, λόγω και της ιδιότητάς του ως προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών γνωρίζει πολύ καλά ότι η επόμενη ημέρα θα μοιάζει με Γολγοθά.

«Φέτος, χάθηκε η παραγωγή ενδυμάτων, καλσόν και καλτσών για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου και για τα δώρα του Πάσχα στα βαφτιστήρια. Εχοντας παραγάγει αυτά τα προϊόντα, χωρίς να καταφέρουμε να τα πουλήσουμε, έχουμε μηδενικά έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε ρευστότητα για την επόμενη σεζόν του φθινοπώρου, όπως και για να εξοφλήσουμε τους προμηθευτές μας από τη φετινή παραγωγή που δεν διαθέσαμε. Αντιλαμβάνεστε ότι αποτελούν εξαίρεση οι ελληνικές βιοτεχνίες που είναι σε θέση να διαθέσουν κεφάλαιο κίνησης για να αποπληρώσουν οφειλές από σεζόν που χάθηκαν και να χρηματοδοτήσουν την καινούργια παραγωγή» σημειώνει.

Δίχως αμφισβήτηση, η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας δημιουργεί προσδοκίες για επιστροφή στην κανονικότητα, κάτι που θα φανεί στην πράξη. «Δεν έχουμε προηγούμενη ανάλογη εμπειρία σαν πυξίδα. Είναι βέβαιο ότι οι βιοτεχνίες ένδυσης θα ξεκινήσουν από το “μείον”, ενώ μόλις είχαν αρχίσει να βλέπουν φως στο τούνελ, επουλώνοντας τις πληγές τους από τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Κι αν χρειαστεί να ληφθούν εκ νέου περιοριστικά μέτρα τον χειμώνα, που θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η περίοδος των Χριστουγέννων, το σενάριο θα ήταν καταστροφικό για τις βιοτεχνίες του κλάδου», σχολιάζει ο κ. Ραβάνης.

Χριστίνα Κορδά

Εστιατόριο «Οινέας»

Ενας αλλιώτικος κύβος του Ρούμπικ

Δύσκολος γρίφος η επόμενη ημέρα-1

ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Η Χριστίνα Κορδά, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Οινέας», έχει να λύσει τον δικό της κύβο του Ρούμπικ, όταν η ζωή επιστρέψει στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή, όπου βρίσκεται το κατάστημά της. «Εάν απαιτηθεί, και ορθώς, να τηρείται μεγάλη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, ο αριθμός των επισκεπτών μειώνεται στο μισό ή και παραπάνω, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική πτώση και τον τζίρο. Πώς θα είμαι σε θέση να πληρώνω εγκαίρως το ενοίκιο και να εξασφαλίσω τη μισθοδοσία των εργαζομένων μου, με πολλούς από τους οποίους είμαστε μαζί εδώ 22 χρόνια; Επιπλέον, πώς το προσωπικό στην κουζίνα, που θα πρέπει να συνεργάζεται, θα μπορεί να τηρεί αποστάσεις;» διερωτάται η κ. Κορδά. «Η επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση και η σταθερή μας πελατεία σε Ελληνες, δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα. Ωστόσο, δεδομένου ότι έχουμε διαθέσει, λόγω του lockdown, σημαντικής αξίας απόθεμα τροφίμων σε φίλους και συγγενείς και ελλείψει ρευστότητας, θα πρέπει να αρχίσουμε από το μηδέν. Συνεπώς, η στήριξη του κράτους στο σκέλος της δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους και της πληρωμής των ενοικίων, που θα διατηρηθούν σε εποχές προ κρίσης, αποτελεί μοναδική σανίδα σωτηρίας για εμάς» τονίζει η κ. Κορδά. 

Γιώργος Τσουκαλάς

Ξενοδοχείο 18 Micon Str.

Οσοι αντέξουν θα πάνε καλά

Δύσκολος γρίφος η επόμενη ημέρα-2

ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Απέναντι από το εστιατόριο «Οινέας», που έγινε στο παρελθόν ιδιαίτερα γνωστό λόγω των γυρισμάτων δημοφιλούς ελληνικής τηλεοπτικής σειράς, βρίσκεται το 18 Micon Str. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που έκανε την εμφάνισή του, πριν από τρία χρόνια, στην περιοχή, λαμβάνοντας τη θέση ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου – άλλοτε έδρα μιας από τις παλαιότερες αθηναϊκές επιχειρήσεις εμπορίας εργαλείων. «Με τα κτίρια και τα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας να παραμένουν χωρίς ενοίκους, η πίεση του νερού στις σωληνώσεις διπλασιάζεται, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μη αναμενόμενες ζημιές στα υδραυλικά», μας πληροφορεί ο Γιώργος Τσουκαλάς, που μας υποδέχεται έξω από το κλειστό ξενοδοχείο στη συμβολή των οδών Αισώπου και Μίκωνος. Πώς θα είναι η επόμενη μέρα; «Σε ένα πλάνο με ορίζοντα δεκαετίας, ένας επιχειρηματίας υπολογίζει ότι τουλάχιστον μία χρονιά θα είναι κακή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η κρατική στήριξη, που δεν θα πρέπει να εξαντλείται στην παροχή επιδομάτων, δεν είναι απαραίτητη, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι ξενοδοχεία, όπως το 18 Micon Str., λειτουργούν όλο τον χρόνο και δεν είναι δυνατόν να απολύουν και να επαναπροσλαμβάνουν το προσωπικό. Από την άλλη πλευρά, τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας που θα δημιουργηθούν για τα ξενοδοχεία εκτιμούμε ότι θα αναβαθμίσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οσες λοιπόν, μονάδες αντέξουν, ίσως δουν μία καλύτερη ημέρα, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημικής κρίσης που καθιερώνει την Αθήνα σε ασφαλή –και υγειονομικά– προορισμό» απαντά ο ιδιοκτήτης του boutique hotel που έχει αποσπάσει σειρά διεθνών βραβείων. 

Χρήστος Μπιμπής

Κομμωτήριο Mr. Christos

Ισως χρειαστούν άλλα ωράρια

Δύσκολος γρίφος η επόμενη ημέρα-3

ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Για τον Χρήστο Μπιμπή, ιδιοκτήτη του κομμωτηρίου Mr. Christos στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι, η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, θα οδηγήσει σε εκτόξευση της ζήτησης. «Δεδομένου ότι οι υπηρεσίες κομμωτηρίου καλύπτουν μία ανελαστική ανάγκη, εκτιμώ ότι τις πρώτες ημέρες μετά την καραντίνα η ζήτηση θα εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Γι’ αυτό θα έπρεπε, ενδεχομένως, να παραταθεί κατά ορισμένες ώρες το ωράριο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, χωρίς βέβαια αυτό να λειτουργήσει εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων», σημειώνει. «Στο κομμωτήριο καθίσταται ευκολότερος ο έλεγχος της ροής του κόσμου, καθώς κλείνονται προκαθορισμένα ραντεβού, ενώ η καλοκαιρία επιτρέπει την αναμονή στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Αντίθετα, ίσως να υπάρξει μεγαλύτερη δυσχέρεια στη γυναικεία περιποίηση, όπου, για παράδειγμα, εξυπηρετούμε τη μία πελάτη, ενόσω μία άλλη περιμένει για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της βαφής».

Αλέξανδρος Παπαζήσης

Εκδοτικός οίκος Παπαζήση

Αλλάζουν άρδην τα δεδομένα

Δύσκολος γρίφος η επόμενη ημέρα-4

ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ

Ο Αλέξανδρος Παπαζήσης, διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Παπαζήσης του οποίου το κεντρικό βιβλιοπωλείο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Νικηταρά 2 και Εμμανουήλ Μπενάκη αναφέρει ότι η επόμενη μέρα παραπέμπει σε αχαρτογράφητα νερά και συνοδεύεται με αρκετές αβεβαιότητες. «Η δυνατότητα πώλησης βιβλίων μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος απέτρεψε σε ορισμένες επιχειρήσεις, όπως η δική μας, τον μηδενισμό των πωλήσεων που, βέβαια, κατέγραψαν ελεύθερη πτώση. Κατά μία ανάγνωση, θα μπορούσε η εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές αγορές τίτλων να δημιουργήσει ένα μόνιμο τέτοιου είδους κοινό, αλλά αυτό μένει να φανεί. Ωστόσο, δεδομένου ότι ένα βιβλιοπωλείο λειτουργεί και ως χώρος συνάθροισης, η επιβεβλημένη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, αλλάζει άρδην τα δεδομένα με άμεσες επιπτώσεις στην λειτουργία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων», δηλώνει ο κ. Παπαζήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή