Επιστροφή στα θρανία σταδιακά και με ειδικές προφυλάξεις

Επιστροφή στα θρανία σταδιακά και με ειδικές προφυλάξεις

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα επιστρέψουν στα σχολεία τη Δευτέρα 11 Μαΐου. Αυτή είναι η πρώτη σταθερά που μετέδιδε έως χθες το κυβερνητικό επιτελείο για την επαναλειτουργία των σχολείων. Η δεύτερη σταθερά είναι το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων στη λογική «πρώτα οι μεγάλοι μαθητές και θα ακολουθήσουν οι μικρότεροι», όπως ανέφερε στην «Κ» κυβερνητική πηγή. Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Ως εκ τούτων, οι υπόλοιπες παράμετροι αποτελούν μέρος σεναρίων που εξετάστηκαν για τον τελικό σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί σήμερα, με ημερομηνίες «σταθμούς» την 25η Μαΐου και την 1η Ιουνίου. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ» κάνουν λόγο για έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα τέλη του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου.

Ειδικότερα, με δεδομένο ότι η Γ΄ Λυκείου θα επιστρέψει στις 11 Μαΐου, ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου. Ενα σενάριο είναι να ακολουθήσουν στις 25 Μαΐου μαζί με τα γυμνάσια. Ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις στις 11 Μαΐου να επιστρέψει όλη η δευτεροβάθμια εκπαίδευση (λύκεια – λυμνάσια), με τα μαθήματα να γίνονται σε εναλλασσόμενο ωράριο (πρωί – απόγευμα) ή ανά ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου, με εβδομαδιαία παράτασή της σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό το σενάριο «δένει» και με την πιθανότητα έναρξης των Πανελλαδικών στις 12 Ιουνίου. Βεβαίως, όπως ισχύει κάθε χρόνο με τους υποψηφίους που απουσιάζουν λόγω ασθενείας, υπάρχει μέριμνα για επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, είναι υπό συζήτηση εάν  θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Τα δημοτικά σχεδιάζεται να επιστρέψουν στις τάξεις ή την 25η Μαΐου ή την 1η Ιουνίου, και με μία ή δύο εβδομάδες παράταση η χρονιά να ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου.

Οδηγίες ΕΟΔΥ

Ως προς τους υγειονομικούς όρους, θα τηρηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οπως δήλωσε χθες (Ρ/Σ Θέμα) η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, «τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν συχνή χρήση αντισηπτικών», ενώ «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οδηγία για μάσκες στα σχολεία». Επίσης διαβεβαίωσε πως «οτιδήποτε αποφασιστεί θα έχει λάβει υπόψη και τις ευπαθείς ομάδες».

Από την άλλη, δεν αποκλείεται τα σχολεία να ανοίξουν λίγο νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, με στόχο την κάλυψη απαραίτητης διδακτέας ύλης που δεν θα διδαχθεί το επόμενο διάστημα.

Η ΟΛΜΕ, πάντως, ανέφερε ότι «η επαναλειτουργία των γυμνασίων καθώς και των Α΄ και Β΄ Λυκείου δεν είναι παιδαγωγικά και λειτουργικά αποτελεσματική. Η προαγωγή των μαθητών στα γυμνάσια και στις δύο πρώτες τάξεις του λυκείου μπορεί να γίνει χωρίς εξετάσεις –όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν–, με τον μέσον όρο των προφορικών βαθμών των δύο τετραμήνων. Για τη Γ΄ Λυκείου να γίνει νέα μείωση της εξεταστέας ύλης σύμφωνα με τα δεδομένα της ύλης που είχε παραδοθεί μέχρι στις 10 Μαρτίου στα περισσότερα σχολεία (ή στο μέσο όρο των σχολείων)». Ζητεί επίσης άμεσα να θεσπιστούν ειδικές άδειες ασθενείας για όσους εκπαιδευτικούς νοσήσουν, και ειδική μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε ότι στηρίζει τη σημερινή Πανελλαδική Μέρα Δράσης των εργαζομένων και ότι μεθαύριο Πέμπτη θα διοργανώσει πανελλαδική πανεκπαιδευτική διαμαρτυρία με πολύμορφες δράσεις ενάντια στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή