«Λάθος αποτίμηση θα μας οδηγήσει σε επάνοδο του ιού»

«Λάθος αποτίμηση θα μας οδηγήσει σε επάνοδο του ιού»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμονή των επίσημων ανακοινώσεων για τη σταδιακή άρση των μέτρων και την επάνοδο σε μια «μερική κανονικότητα», η πανδημία της COVID-19 στη χώρα μας συνεχίζει την πτωτική της πορεία, με τον αριθμό των νέων περιστατικών της νόσου να παραμένει χαμηλός και τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας να μειώνεται.

«Δεν πρέπει να αποτιμήσουμε με λάθος τρόπο τα γεγονότα. Μια λάθος αποτίμηση θα μας οδηγήσει πολύ γρήγορα, από μια μικρή και περιορισμένη κυκλοφορία του ιού και ίσως κάποιες τοπικές επιδημίες, σε μια επάνοδο και ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι «η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδεύεται από τον κίνδυνο υποτροπής της κυκλοφορίας της νόσου». Και πρόσθεσε ότι η κατάσταση που θα ακολουθήσει δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως επάνοδος στην ολική κανονικότητα, είναι ένα πολύ δύσκολο στάδιο, όπου συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή, εξακολουθούμε να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις, να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και απόστασης, και να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς.

Χθες ο κ. Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσαν 17 νέα κρούσματα COVID-19 στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 12 σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων. Συνολικά, ο αριθμός των περιστατικών που έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 2.534.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 43 ασθενείς, με τον σχετικό αριθμό να καταγράφει σταθερά μείωση τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ 62 ασθενείς είχαν έως και χθες εξέλθει από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Χθες δηλώθηκαν δύο επιπλέον θάνατοι ασθενών. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι 136 άτομα, εκ των οποίων το 90,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών. Κατά την ενημέρωση ο καθηγητής κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη συμπτωματολογία της νόσου, σημειώνοντας ότι πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσθεσε στα γνωστά, πυρετό, βήχα και λαχάνιασμα/δυσκολία στην αναπνοή, και το ρίγος, τις μυαλγίες, την κεφαλαλγία, τον πονόλαιμο και την ξαφνική απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή