Αισιόδοξοι δηλώνουν οι Ελληνες

Αισιόδοξοι δηλώνουν οι Ελληνες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρωτόγνωρη αισιοδοξία ατενίζουν το μέλλον οι Ελληνες. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα της διαΝΕΟσις για το πώς «έγραψαν» στους Ελληνες οι 50 ημέρες καραντίνας, πώς επηρέασε η πανδημία τις βασικές αντιλήψεις τους, την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους. Το 85,7% πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, το 40% των ερωτηθέντων αναφέρει ως κύριο συναίσθημα την αισιοδοξία (από 30%, πέντε μήνες πριν, στην αντίστοιχη έρευνα), ενώ ανασφάλεια αισθάνεται το 31% (από 38% τον Δεκέμβριο). Σήμερα, πενταπλάσιοι από τότε δηλώνουν ότι νιώθουν σιγουριά, υπερδιπλάσιοι ότι νιώθουν αυτοπεποίθηση. Σχεδόν οι μισοί αναφέρουν τον θυμό. Μόνο το ένα τρίτο δηλώνει σήμερα την απογοήτευση.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με την έρευνα της διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Ελληνες» του 2018, οι πολιτειακοί θεσμοί απολαμβάνουν σήμερα σημαντικά μεγαλύτερης εμπιστοσύνης: ο θεσμός του πρωθυπουργού (69,7%, +14%), του Προέδρου της Δημοκρατίας (67,3%, +12%, ενώ μεσολάβησε εκλογή νέας Προέδρου), του δημάρχου (65,5%, +8,6%) αλλά και της κυβέρνησης (64,4%, +13%). Ακόμα, οι πολίτες εμπιστεύονται πολύ περισσότερο το κράτος πρόνοιας (56,7%, +16%) καθώς και τα ΜΜΕ (τηλεόραση +13%, ραδιόφωνο +8%, εφημερίδες +5%). Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι ενώ στις δύο πρώτες θέσεις των θεσμών που εμπνέουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη παραμένουν η οικογένεια (97,2%) και οι Ενοπλες Δυνάμεις (87,1%), στην τρίτη θέση βλέπουμε τους επιστήμονες / τεχνοκράτες (85%). Η Εκκλησία βρίσκεται στη 12η θέση με 54,9%. Ο μόνος θεσμός που έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό από το 2018 είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση: μόνο το 27,3% δηλώνει ότι την εμπιστεύεται σήμερα, από 42,1% δύο χρόνια πριν.

Αισιόδοξοι δηλώνουν οι Ελληνες-1

Ενας στους δέκα Ελληνες (10,9%) δηλώνει ότι περνάει την περίοδο της καραντίνας μόνος (το 19,3% των ηλικίας 65+ ζει μόνο του αυτό το διάστημα), ενώ σημαντικό ποσοστό δηλώνει ότι έχει άγχος (το 37,7% αναφέρει ότι στην κλίμακα 1-10 το άγχος που αισθάνεται είναι 7 και άνω). Ως αιτίες του άγχους, 62% των ερωτηθέντων λένε πως υπάρχουν κοντινοί τους άνθρωποι οι οποίοι, κατά τη γνώμη τους, κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, μόνο ένας στους τέσσερις (23,7%) φοβάται –πολύ ή αρκετά– ότι κινδυνεύει ο ίδιος. Είναι ενδιαφέρον πως τo 45,2% των ερωτηθέντων ηλικίας 65+ δεν θεωρεί ότι ανήκει σε ευάλωτη ομάδα. 

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κρίση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση (57,9%), ακόμα περισσότερο στην οικονομία (84,3%), αλλά και στον τρόπο εργασίας, στη σωματική υγεία, στην εκπαίδευση και, βέβαια, σε πολύ υψηλά ποσοστά στην ψυχική υγεία (63%). Πάντως, η μεγάλη πλειονότητα (75,3%) πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα η πανδημία θα επηρεάσει θετικά την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας και επίσης την αλληλεγγύη (66,8%), την εμπιστοσύνη στο κράτος (57,2%), τις οικογενειακές σχέσεις (52,3%) και, ίσως παραδόξως, την εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία (44,2%), μολονότι το κύριο βάρος αντιμετώπισης της κρίσης έως τώρα το έχουν αναλάβει παγκοσμίως τα κράτη και όχι ο ιδιωτικός τομέας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή