Ηρθε για να μείνει η τηλεργασία στο Δημόσιο

Ηρθε για να μείνει η τηλεργασία στο Δημόσιο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας στο Δημόσιο και στη μετά την κορωνοϊό εποχή δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την εξοικονόμηση πόρων. Ως προς τη μεταβατική περίοδο,  κατά την οποία θα γίνεται σταδιακά η άρση των έκτακτων μέτρων, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τη «σπαστή» προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στην εργασία τους προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ τις πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη από τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης έχει κατατεθεί αίτηση για ένταξη στο ΕΣΠΑ –η οποία έγινε δεκτή και πλέον βρίσκεται στο στάδιο πρόσκλησης– με αντικείμενο την εισαγωγή της τηλεργασίας στο Δημόσιο. «Είναι κάτι που σχεδιάζαμε ούτως ή άλλως, απλώς λόγω κορωνοϊού αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε την τηλεργασία πιο γρήγορα και εμπειρικά», επισημαίνουν αξιωματούχοι της διοίκησης, τονίζοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη αυτής της διαδικασίας για τους εργαζομένους, οι οποίοι μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι τους, για τους πολίτες, οι οποίοι μέσω της ψηφιοποίησης των διαδικασιών θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταχύτερα, αλλά και για το ίδιο το Δημόσιο που θα εξοικονομήσει πόρους.

Επί του παρόντος, αναμένονται τα συμπεράσματα της επιτροπής που διενεργεί τη σχετική μελέτη προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο για το ποιες ειδικότητες ή και κατηγορίες εργαζομένων θα μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους, εάν κάποιες ημέρες θα προσέρχονται και στον χώρο της εργασίας τους ή όχι, ενώ εξετάζονται και συγκεκριμένες παράμετροι που αφορούν ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως για παράδειγμα οι μητέρες με νεογέννητα. «Μέχρι τώρα, έπειτα από ένα διάστημα έπρεπε να επιστρέψουν στη δουλειά τους ή να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο. Ενδεχομένως στη δική τους περίπτωση η τηλεργασία να αποτελέσει μία ακόμη επιλογή» επισημαίνει η ίδια πηγή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το πλαίσιο το οποίο θα λειτουργήσει η τηλεργασία στο Δημόσιο μένει να καθοριστεί μετά τα αποτελέσματα της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι από την ημέρα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοιού το 1/4 του Δημοσίου εργάζεται από το σπίτι και όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, «με τη βοήθεια του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και τις πλατφόρμες τα αποτελέσματα είναι πέραν του ικανοποιητικού».

Στο ζήτημα της ψηφιοποίησης του Δημοσίου αναφέρθηκε (ΕΡΤ1) ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεο-δωρικάκος, ο οποίος παράλληλα επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται το θέμα της «σπαστής» προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στις εργασίες τους για την αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ τις πρωινές ώρες. «Ο δημόσιος τομέας αποδείχθηκε αυτό το δίμηνο ότι μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά, να αλλάξει, να κάνει πιο ψηφιακές τις υπηρεσίες του και να εξυπηρετεί τον κόσμο χωρίς πολλή γραφειοκρατία», είπε. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της τηλεργασίας τους προσεχείς μήνες, σημειώνοντας ότι «το Δημόσιο θα λειτουργήσει όπως λειτουργεί μέχρι τώρα, χωρίς μεγάλες μεταβολές, γιατί έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας η τηλεργασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή