Διαδοχικοί εμπρησμοί στο ΚΥΤ Σάμου

Διαδοχικοί εμπρησμοί στο ΚΥΤ Σάμου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρυθμό κανονικότητας τείνουν να αποκτήσουν οι πυρκαγιές στα ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μόλις μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 18 Απριλίου, Σάββατο βράδυ, στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ Χίου, αλλεπάλληλες πυρκαγιές ξέσπασαν στη δομή της Σάμου, οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οφείλονται σε εμπρησμούς. Ηδη μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες έχουν προσαχθεί 27 άτομα, εκ των οποίων τα 21 συνελήφθησαν. Από τους συλληφθέντες, οι 17 βαρύνονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα –15 για εμπρησμό και 2 για ληστεία–, ενώ 4 άτομα ακόμα κατηγορούνται για πλημμελήματα. Εργαζόμενοι στα ΚΥΤ και εκπρόσωποι ΜΚΟ αποδίδουν τους εμπρησμούς στην πίεση που υπάρχει λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και των πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων που διαμένουν στον ίδιο χώρο, πίεση που την εποχή του Ραμαζανίου εκτοξεύεται.

Στη Σάμο διαμένουν πολλοί μουσουλμάνοι, που λόγω Ραμαζανίου αυτές τις ημέρες δεν τρώνε τίποτα έως τη δύση του ηλίου. Μια συνήθεια που βεβαίως δεν ασπάζονται οι Αφρικανοί, οι οποίοι επίσης μένουν στον ίδιο χώρο.

Ταυτόχρονα το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι μετανάστες, δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση από το γεγονός ότι αναβλήθηκαν οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα που είχαν ανακοινωθεί. «Πάντα υπάρχουν κάποιοι θυμωμένοι και την πληρώνουμε όλοι», λένε χαρακτηριστικά.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν ότι συχνά οι εμπρησμοί γίνονται για να δημιουργηθεί ταραχή και να αποκρυβούν στοιχεία ή να επωφεληθούν κάποιες ομάδες. «Αλλωστε, όταν κάποιος μένει σε σκηνή, αισθάνεται ότι δεν έχει και πολλά να χάσει. Γνωρίζουν ότι θα τους φέρουμε άλλες», επισημαίνουν. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων φέρονται να εμπλέκονται στις ταραχές της προηγούμενης Κυριακής στη Σάμο, όλα ξεκίνησαν από τα καλώδια!

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύτιμο στα ΚΥΤ, ειδικά για όσους διαμένουν σε σκηνές εκτός της κυρίως δομής –πάνω από 5.000 άνθρωποι στη Σάμο– και άρα δεν έχουν νομίμως ρεύμα. Πολύ συχνά κάποιοι κλέβουν ρεύμα με καλώδια από τα κοντέινερ και έπειτα το μοιράζουν στις σκηνές, με το αζημίωτο φυσικά. Ο διαπληκτισμός για τη διανομή του παράνομου ρεύματος οδήγησε σε συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να ανάψει η πρώτη πυρκαγιά το απόγευμα της προηγούμενης Κυριακής, στα σύνορα της συνοικίας των Αφγανών με τους Αραβες εκτός της δομής. Λίγο αργότερα, μία ακόμη φωτιά άναψε σε άλλο σημείο, ενώ η τρίτη και τελευταία –προς το παρόν– φωτιά σημειώθηκε εντός του ΚΥΤ, με αποτέλεσμα να καούν τουλάχιστον 6 κοντέινερ και περίπου 20 σκηνές, σύμφωνα με τον έως χθες το απόγευμα απολογισμό. Οι υπηρεσίες στο ΚΥΤ της Σάμου δεν λειτούργησαν χθες και αναμένεται και σήμερα να παραμείνουν κλειστές λόγω της κατάστασης.

Πάντως, οι αρχές δεν συνδέουν με κάποιον τρόπο την πυρκαγιά της προηγούμενης εβδομάδας στη ΒΙΑΛ με την προχθεσινή, καθώς στη Χίο είχαν προηγηθεί συλλήψεις Παλαιστινίων για διακίνηση ναρκωτικών, οι οποίες προκάλεσαν εντάσεις και στη συνέχεια επεισόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή