Σε μερική κανονικότητα σταδιακά το ΕΣΥ

Σε μερική κανονικότητα σταδιακά το ΕΣΥ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα η επιχείρηση «επαναφοράς» του ΕΣΥ σε μερική κανονικότητα. Παράλληλα, όμως, συνεχίζεται και η εγρήγορση του συστήματος για τον νέο κορωνοϊό με τα νοσοκομεία αναφοράς και τις ΜΕΘ που έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με COVID-19 να διατηρούν αυτόν τον χαρακτήρα και το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους με αυτόν τον ρόλο, η διαλογή των ύποπτων κρουσμάτων SARS-CoV-2 γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και οι ΜΕΘ COVID-19 (353 έχουν δεσμευθεί για τον σκοπό αυτό, σε σύνολο 1.015 που εκμεταλλεύεται το ΕΣΥ) παραμένουν σε ετοιμότητα. Επίσης, τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγία Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ, παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορωνοϊό.

Οπως τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά από την προσεχή Δευτέρα, στην κανονική τους λειτουργία. Ειδικότερα, θα ξεκινήσουν ξανά τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά ιατρεία, τα οποία και είχαν διακοπεί από τις 11 Μαρτίου. Οπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας, η διενέργεια των τακτικών χειρουργείων θα γίνεται προς το παρόν με μειωμένους ρυθμούς και πάντα υπό τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων και της ιατρικής υπηρεσίας του κάθε νοσοκομείου.

Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κορωνοϊό, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται στο πλαίσιο της ΠΦΥ μονάδες αποκλειστικά για COVID-19 (υπενθυμίζεται ότι ήδη στο Λεκανοπέδιο λειτουργούν τώρα έξι κέντρα υγείας για τη νόσο).

Σε μερική κανονικότητα σταδιακά το ΕΣΥ-1

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, η επέκταση των ΜΕΘ με τη δημιουργία νέων κλινών θα συνεχιστεί, όπως και η δημιουργία αποθέματος υλικών ώστε να αντιμετωπιστούν ανάγκες από αύξηση κρουσμάτων την επόμενη περίοδο. Αυτά θα γίνουν με την αξιοποίηση δωρεών από ιδιώτες, φορείς και Οργανισμούς, οι οποίες έχουν πλησιάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και από την αυξημένη χρηματοδότηση στο ΕΣΥ (έχει ανέλθει κατά 145 εκατομμύρια ευρώ).

Εργαστηριακοί έλεγχοι

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν και οι εργαστηριακοί έλεγχοι για την ανίχνευση του ιού, με βάση και τα νέα κριτήρια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου που επεκτείνονται στο σύνολο του προσωπικού των υπηρεσιών υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση.

Με έντονους ρυθμούς συνεχίζεται και η επιδημιολογική επιτήρηση της δραστηριότητας του ιού στη χώρα και η οποία είναι αναγκαία για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν την προστασία των πολιτών.

Χθες, καταγράφηκαν 32 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών πλέον ανέρχεται σε 2.566. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 40 ασθενείς, ενώ 70 έχουν εξέλθει από μονάδα εντατικής θεραπείας. Χθες, καταγράφηκαν 2 νέοι θάνατοι λόγω της COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της νόσου στη χώρα μας είναι 138, που σε ποσοστό 90,6% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή