ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πρεμιέρα» με αυστηρά μέτρα στα δικαστήρια

«Πρεμιέρα» με αυστηρά μέτρα στα δικαστήρια

Η πρώτη ημέρα μερικής επαναλειτουργίας δικαστικών υπηρεσιών με το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων, των Πρωτοδικείων και των Ειρηνοδικείων για πολύ συγκεκριμένες δικαστικές διαδικασίες, συνοδεύθηκε από την εφαρμογή ενός αυστηρού πρωτοκόλλου μέτρων, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας τόσο των εργαζομένων στα δικαστήρια όσο και των πολιτών που έσπευσαν να εξυπηρετηθούν από τον νέο κορωνοϊό. Τα υγειονομικά μέτρα τηρήθηκαν με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, της δημοτικής αστυνομίας και ιδιωτικών εταιρειών security.

Μόνον στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών η προσέλευση των πολιτών υπήρξε μεγάλη, ενώ στο Πρωτοδικείο και στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας η διαδικασία κύλησε ομαλά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας επισκέφθηκε τα δικαστήρια της Αθήνας που άνοιξαν έστω και για πολύ εξειδικευμένες δικαστικές διαδικασίες, και είχε συναντήσεις με τους προϊσταμένους τους για αξιολόγηση της επαναλειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός μετά την επιτόπια επίσκεψή του στους χώρους των δικαστηρίων δήλωσε ότι «το συναλλασσόμενο κοινό επέδειξε πρωτόγνωρη υπευθυνότητα και ωριμότητα, ακολουθώντας πίστα τις οδηγίες για τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τον ΕΟΔΥ. Τα μέτρα τηρήθηκαν απαρέγκλιτα από τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της δημοτικής αστυνομίας και βεβαίως των ανθρώπων που εργάζονται στην ιδιωτική ασφάλεια. Σήμερα έγινε ένα βήμα, ήταν το πρώτο βήμα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, που βρέθηκε από νωρίς το πρωί στα δικαστήρια, χαρακτήρισε «υγειονομικές βόμβες» τα περιφερειακά υποθηκοφυλακεία στον νομό Αττικής, ενώ η επαναλειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών έγινε με τη χρήση υποχρεωτικά μάσκας (για δικαστές, δικηγόρους, υπαλλήλους και πολίτες), την υποχρεωτική θερμομέτρηση, τη χρήση αντισηπτικών και βέβαια τα μέτρα για εξυπηρέτηση των πολιτών με την τήρηση αποστάσεων και λοιπά.