ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστροφή στα θρανία με αποστάσεις

Επιστροφή στα θρανία με αποστάσεις

Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των μαθητών, αντισηπτικά, μάσκες. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που θα τηρηθούν κατά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Η αρχή θα γίνει από τις 11 Μαΐου και τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μία εβδομάδα μετά, στις 18 Μαΐου, θα επιστρέψουν οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου καθώς και εκείνοι του Γυμνασίου. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι εάν προκριθεί από το ιατρικό επιτελείο, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων θα επιστρέψουν στα θρανία την 1η Ιουνίου. Προς το παρόν πάντως ισχυρότερο φαίνεται το σενάριο της μη επαναλειτουργίας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το γεγονός ότι τα μικρότερα παιδιά τα κρατάνε πολύ συχνά οι γιαγιάδες, ελήφθη υπόψη ώστε να μη δημιουργηθεί επιπλέον πρόβλημα. Επίσης, εξετάζεται να μην τηρηθούν απουσίες για όσους μαθητές δεν θα πάνε σχολείο, ενώ η παράταση του σχολικού έτους θα εξαρτηθεί από το εάν τελικά προκριθεί το άνοιγμα των Δημοτικών.

Ειδικότερα, σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα θα εξειδικεύσουν τις διαδικασίες επαναλειτουργίας των σχολείων (π.χ. μαθητές ανά τάξη, τρόπος εισόδου και αποχώρησής τους, εφοδιασμός των σχολείων με αντισηπτικά, οδηγίες προς τους διευθυντές των σχολείων κ.λπ.). Πάντως, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχίσει να λειτουργεί για όσους μαθητές δεν είναι εφικτό να πάνε στα σχολεία. Παράλληλα, θα ληφθεί μέριμνα και για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών. Κρίσιμο στοιχείο είναι ο χρόνος έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων και η τοποθέτηση των μαθητών στα εξεταστικά κέντρα. Η κ. Κεραμέως την έχει προσδιορίσει για τα μέσα Ιουνίου.

Ηδη πάντως η υπουργός Παιδείας έχει λάβει την εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την ύλη που είναι απαραίτητο να διδαχθεί στους μαθητές Γυμνασίου και Α΄ και Β΄ Λυκείου, ώστε να προχωρήσουν στην επόμενη τάξη. Η εισήγηση θα αξιοποιηθεί και εάν τα σχολεία ξεκινήσουν κατά μία εβδομάδα νωρίτερα, το επόμενο σχολικό έτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις, ενώ οι τελικοί βαθμοί θα προκύψουν από τα προφορικά (με βάση τα ωριαία διαγωνίσματα).

Την ίδια στιγμή για τα ΑΕΙ, που μάλλον δεν θα ανοίξουν διά ζώσης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία δηλώσεων των διδακτικών συγγραμμάτων του εαρινού εξαμήνου νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Σύμφωνα με το υπουργείο, έγιναν 225.813 δηλώσεις για 1.184.988 συγγράμματα. Από τη Δευτέρα ξεκίνησε η κατ’ οίκον διανομή των συγγραμμάτων με ευθύνη και δαπάνη των εκδοτικών οίκων. «Διαβεβαιώνω ότι όλες μας οι προσπάθειες συντείνουν στην ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού εξαμήνου», ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης.

Βεβαίως, μέλημα του υπουργείου και των ΑΕΙ είναι τι μέλλει γενέσθαι με τα εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα (περίπου το 3,5%) που δεν μπορούν να γίνουν με τηλεκπαίδευση καθώς και με τις εξετάσεις. Ενόψει της εξεταστικής περιόδου ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, ζήτησε από τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ να παρουσιάσουν έως τις 18 Μαΐου εναλλακτικούς τρόπους διεξαγωγής τους, πλην του παραδοσιακού στα αμφιθέατρα.