Στήριξη και μετά την καραντίνα

Στήριξη και μετά την καραντίνα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γραμμή «άμυνας» για την εξάλειψη ή και την πρόληψη περιστατικών βίας μέσα στην οικογένεια στήνουν από κοινού τα Παιδικά Χωριά SOS και ο Δήμος Αθηναίων. Ηδη, η νέα τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής βοήθειας για γονείς και παιδιά (210-36.37.692), που στελεχώνεται από το εξειδικευμένο προσωπικό των Παιδικών Χωριών SOS και έχει την υποστήριξη του 1ου Δημοτικού Ιατρείου του Δήμου Αθηναίων, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία (Δευτέρα – Παρασκευή, 09.00-18.00) με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας και της συναισθηματικής υγείας ολόκληρης της οικογένειας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η τηλεφωνική γραμμή θα συνεχίσει να λειτουργεί ώς τα τέλη Μαΐου, καθοδηγώντας και υποστηρίζοντας τους γονείς για διάφορα ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους κατά τη στρεσογόνο περίοδο παραμονής στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού, αλλά και τη διαχείριση δικών τους δυσκολιών. Το ερώτημα φυσικά είναι ένα: και μετά;

Ακριβώς σε αυτό το «μετά» βρίσκεται ήδη η σκέψη των ανθρώπων των Παιδικών Χωριών SOS. «Ακόμα όλοι ψαχνόμαστε να διαχειριστούμε τον φόβο και τον πανικό μας γύρω από την πανδημία», λέει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του φορέα κ. Γιώργος Πρωτόπαπας. «Ολη αυτή η πίεση που δέχεται ο κόσμος θα βγει στην πορεία». Ο συναγερμός δεν λήγει με την άρση των μέτρων. Αυτά που ζούμε σήμερα, «θα βγουν» αύριο. «Γι’ αυτό και η σκέψη με τον Δήμο Αθηναίων είναι να συνεχίσουμε την υποστήριξη και μετά την καραντίνα». Ειδικότερα, έχει ήδη συμφωνηθεί η παροχή στους δημότες ευρύτερων ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, με σκοπό την πρώιμη ανίχνευση-παρέμβαση (απόρροια πιθανών εντάσεων, παραμελητικών ή/και κακοποιητικών συμπεριφορών, ενδοοικογενειακής βίας κ.ά.) και τη διαχείριση του σύνθετου μετατραυματικού στρες και του ψυχικού τραύματος από την κρίση, με στόχο την ανάκαμψη της λειτουργικότητας και αποτροπή πιθανής διάλυσης της οικογένειας. «Με τη βοήθεια κοινωνικών λειτουργών του δήμου θα είμαστε παρόντες στα δημοτικά διαμερίσματα και θα προσφέρουμε ομαδική συμβουλευτική σε γονείς ή και ατομικές συνεδρίες σε όσους εκφράσουν την ανάγκη». Οπως λέει ο κ. Πρωτόπαπας, η κερκόπορτα της κακοποίησης ανοίγει σιγά σιγά. «Στην ακραία της μορφή, δεν εκφράζεται αμέσως, χρειάζεται να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του άλλου για να στην αποκαλύψει».

Οι ειδικοί προσανατολίζονται στην ενίσχυση της παρουσίας τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, γιατί αφενός έτσι θα απευθυνθούν σε μεγαλύτερο αριθμό γονέων, αλλά και γιατί η παρέμβαση είναι πάντα πιο αποτελεσματική στις μικρότερες ηλικίες. Σήμερα, τα Παιδικά Χωριά SOS υποστηρίζουν με τα προγράμματά τους 254 παιδιά, εκ των οποίων τα 35 είναι 9 μηνών έως 5 ετών. «Επειδή, δυστυχώς, η βία, η εγκατάλειψη, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες δεν θα λείψουν στο μέλλον και επειδή όσο καλοί κι αν είμαστε εμείς, μια οικογένεια είναι πάντοτε καλύτερη, ζητάμε να ανοίξει η καρδιά του Ελληνα και σε παιδιά 2-3 ετών», λέει κλείνοντας ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS. «Τα εγκαταλελειμμένα μωρά είναι 50-60 τον χρόνο και τα ζευγάρια που ζητούν να υιοθετήσουν ένα μωρό τουλάχιστον 700. Πρέπει τα ζευγάρια να διευρύνουν τον ορίζοντά τους και να μπορέσουν να δώσουν μια οικογένεια, έναν δρόμο σε ένα μεγαλύτερο παιδάκι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή