Παραίτηση στον απόηχο του ΚΑΣ

Παραίτηση στον απόηχο του ΚΑΣ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή της για λόγους συνταξιοδότησης υπέβαλε στο ΥΠΠΟΑ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών Ελένη Μπάνου. Η παραίτηση της κ. Μπάνου έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του ΚΑΣ για την καθαίρεση δύο ορόφων από το δεκαώροφο ξενοδοχείο στην περιοχή του Μακρυγιάννη και ενώ είχε παραπεμφθεί, μαζί με άλλους τέσσερις αρχαιολόγους της υπηρεσίας, στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΥΠΠΟ με το ερώτημα της απόλυσης στις αρχές Ιουλίου του 2019 για τις ενέργειές της στην πολύκροτη υπόθεση.

Σε ερώτηση της «Κ» για την πορεία του πειθαρχικού συμβουλίου, το ΥΠΠΟ σημείωσε ότι το υπουργείο δεν παρεμβαίνει στο έργο του πειθαρχικού οργάνου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αντικατάσταση της κ. Μπάνου θα γίνει υπηρεσιακά μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταξιοδότησής της.

Η είδηση της παραίτησης της προϊσταμένης της ΕΦΑ Αθηνών δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία για τους παροικούντες τη Μπουμπουλίνας, αν και φαίνεται πως και οι κεραυνοί έπαιξαν τον ρόλο τους. Η πτώση κεραυνού σε ένα από τα αλεξικέραυνα της Ακρόπολης τον Απρίλιο του 2019 προκάλεσε βλάβη στο παλιό αναβατόριο των ΑμεΑ και ανέδειξε προβλήματα στις ηλεκτρικές υποδομές. Η δημοσιοποίηση επιστολών επισκεπτών με αναπηρία για την ανεπαρκή προσβασιμότητα της Ακρόπολης και οι καθυστερήσεις στην επισκευή του εξέθεσαν το υπουργείο Πολιτισμού και τα σύννεφα πάνω από τις σχέσεις της προϊσταμένης της ΕΦΑ και της τότε πολιτικής ηγεσίας –που έφτασε να ζητήσει την παραίτησή της– άρχισαν να πυκνώνουν.

Στο μεταξύ, από τον Φεβρουάριο του 2019 συζητείται στο ΚΑΣ η υπόθεση του δεκαώροφου ξενοδοχείου και αμφισβητείται η νομιμότητα των ενεργειών της εφορείας. Η συνεδρίαση Απριλίου (2019) του ΚΑΣ ολοκληρώνεται χωρίς απόφαση για το ξενοδοχείο λόγω της τότε επερχόμενης συνεδρίασης του ΣτΕ για το ίδιο θέμα. Διατάζεται ΕΔΕ για τους χειρισμούς της κ. Μπάνου και παραπέμπεται στο πειθαρχικό στις 4 Ιουλίου. Το πειθαρχικό εκκρεμεί.

Χθες, το ΥΠΠΟ ενημέρωσε για την πορεία των έργων αναβάθμισης της Ακρόπολης και φαίνεται πως στα τέλη Ιουλίου θα τοποθετηθεί επιτέλους ο νέος ανελκυστήρας.

Οι δύο διαδρομές των ΑμεΑ θα εισαχθούν στο ΚΑΣ το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου. Προχωράει επίσης η αναβάθμιση του φωτισμού, οι εργασίες αποξήλωσης της βάσης του γερανού στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα, εγκαθίσταται ηλεκτρική γεννήτρια, προγραμματίζεται η μετάβαση της αντικεραυνικής προστασίας στο ευρωπαϊκό πρότυπο και εντός του επόμενου μήνα θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για την αποκατάσταση του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης. Να είναι ορατή η εξέλιξη των έργων, ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με την επαναλειτουργία της Ακρόπολης εντός των επόμενων εβδομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή