Τα «παραμελημένα περιστατικά» στα χειρουργεία

Τα «παραμελημένα περιστατικά» στα χειρουργεία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε προσεκτικά βήματα μπροστά, αλλά και το βλέμμα στην εξέλιξη της επιδημίας, ξεκινά τις επόμενες ημέρες η επιστροφή του ΕΣΥ σε «μερική» κανονικότητα. Χθες, στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τη συμμετοχή προσωπικού και διοίκησης για τον τρόπο με τον οποίο επανεκκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα τα τακτικά χειρουργεία των νοσοκομείων και τα απογευματινά ιατρεία, ενώ εξετάζεται η σταδιακή επανέναρξη των τακτικών πρωινών ιατρείων από τη μεθεπόμενη Δευτέρα. Ο στόχος είναι να έχει εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος των τακτικών περιστατικών που «έμειναν πίσω» λόγω της πανδημίας, έως τα μέσα Ιουλίου.

Η επόμενη ημέρα δεν θα θυμίζει την προ της επιδημίας εποχή από πλευράς ρυθμών. Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τα νοσοκομεία θα διενεργούν το 50% των χειρουργείων του μέσου όρου του 2019, ενώ θα μπει προτεραιότητα με βάση τα ιατρικά δεδομένα σε ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας που ήταν στη λίστα χειρουργείου.

Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών- Πειραιώς, συντονίστρια διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο «Γ. Γεννηματάς», Ματίνα Παγώνη, «είχαμε κάνει εδώ και μέρες εισήγηση να ξεκινήσουν τα τακτικά χειρουργεία και τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία για τα χρόνια περιστατικά. Η λίστα χειρουργείου έχει μείνει πίσω και θα γίνει προσπάθεια έως τέλος Ιουλίου να έχει εξυπηρετηθεί στην πλειονότητά της». Ηδη, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ξεκινούν από Δευτέρα τακτικά χειρουργεία «προσεκτικά και σταδιακά», ώστε να μην ξεπεράσει η πληρότητα των χειρουργικών κλινών το 70%, από 35%-40% που είναι σήμερα.

Στον «Ευαγγελισμό», ήδη από τις αρχές της εβδομάδας έχουν αυξηθεί οι εν λειτουργία χειρουργικές αίθουσες από 3 σε 7, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες. Σημειώνεται ότι πριν από την επιδημία στο νοσοκομείο λειτουργούσαν καθημερινά 16 χειρουργικές αίθουσες. «Η προσπάθεια που γίνεται είναι να απελευθερωθούν σταδιακά προσωπικό, τμήματα και μονάδες που είχαν “δεσμευθεί” αποκλειστικά για την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19», επισημαίνει στην «Κ» ο καρδιοχειρουργός στον «Ευαγγελισμό» Παναγιώτης Δεδεηλίας, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει «προοδευτικά και με προσεκτικά βήματα, φροντίζοντας ώστε να παραμείνει το νοσοκομείο σε εγρήγορση για τον κορωνοϊό».

Σύμφωνα με τον κ. Δεδεηλία, οι ασθενείς πριν από τη χειρουργική επέμβαση υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2, ακτινογραφία θώρακος (ούτως ή άλλως προβλέπεται) και σε κάποιες περιπτώσεις και σε αξονική τομογραφία. Υπάρχει μέριμνα ο ασθενής να μεταφέρεται από το χειρουργείο στη μονάδα με κλειστό κύκλωμα αναπνευστήρα, ώστε να αποφεύγεται ενδεχόμενη διασπορά παθογόνων, ενώ εντός του χειρουργείου λαμβάνονται ειδικά μέτρα προστασίας, ως προς τον αριθμό των ατόμων που θα βρίσκονται ταυτόχρονα στην αίθουσα, και τα χειρουργικά εργαλεία.

Αναφορικά με την επανεκκίνηση των πρωινών τακτικών ιατρείων, η κ. Παγώνη σημειώνει ότι σχεδιάζεται να ξεκινήσουν από τις 11 Μαΐου και επισημαίνει «ασθενείς με υπέρταση, διαβήτη και άλλα χρόνια προβλήματα πρέπει να παρακολουθούνται και να κάνουν τις εξετάσεις τους για το ενδεχόμενο να πρέπει να αλλάξει η θεραπεία τους». Αλλωστε, η μείωση της προσέλευσης στα νοσοκομεία σε κάποιες περιπτώσεις είναι επικίνδυνη. Οπως τονίζει ο κ. Δεδεηλίας, «βλέπουμε βαριά παραμελημένα περιστατικά, που είχαμε να δούμε τουλάχιστον 15-20 χρόνια, όπως ρήξη μεσοκοιλιακού διαφράγματος έπειτα από έμφραγμα, περιστατικά ενδοκαρδίτιδας και διαχωρισμό αορτής με καθυστέρηση στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας συνήθως υπό τον φόβο του κορωνοϊού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή