«Ασυνήθιστη η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα»

«Ασυνήθιστη η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι λοιμώξεις από τον νέο ιό παρατηρούνται πολύ λιγότερο συχνά στα παιδιά. Τα παιδιά εμφανίζουν στη συντριπτική τους πλειονότητα ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες. Παιδιά με σοβαρή νόσο ήταν λιγότερο από το 1% του συνόλου των περιστατικών στην Κίνα. Τα παιδιά κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ ο δευτερογενής δείκτης προσβολής είναι πολύ χαμηλότερος για τα παιδιά από ό,τι για τους ενήλικες. Ειδικότερα, τα παιδιά κολλάνε τον ιό περίπου τρεις φορές λιγότερο σε σχέση με τους ενήλικες 20 ετών και άνω και τέσσερις φορές λιγότερο από τα άτομα άνω των 60 ετών. Μετάδοση της νόσου από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη, χωρίς να αποκλείεται». Αυτά τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα ανέφερε, χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε σημαντική την επιστροφή των παιδιών σε μία μερική κανονικότητα με την τήρηση των μέτρων και σχολιάζοντας επικριτικές στάσεις για τον «απεγκλωβισμό», τόνισε ότι αυτές δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. «Θα προσαρμοστούμε και θα το ξεπεράσουμε», σημείωσε.

Τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκαν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, ταξί, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια. Σε αυτoύς τους χώρους η μη χρήση της μάσκας επισύρει πρόστιμο 150 ευρώ. Εξηγώντας ο κ. Τσιόδρας την αλλαγή στάσης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το ζήτημα σημείωσε ότι πλέον οι συνθήκες άλλαξαν, η κοινωνία «ανοίγει» και το μέτρο τη φυσικής απόστασης διατηρείται αλλά δεν μπορεί πάντα να τηρείται. Διευκρίνισε ότι η μάσκα δεν χρησιμοποιείται για να μην κολλήσει κάποιος τον ιό αλλά για να μην τον μεταδώσει, ενώ επανέλαβε την ανάγκη τήρησης και των άλλων βασικών, όπως η υγιεινή των χεριών, η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου κ.ά.

Οσον αφορά την πορεία του ιού στη χώρα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «γλιτώσαμε από το κακό, όχι χωρίς τραυματισμούς, όχι χωρίς απώλειες». Αλλωστε, χθες, ανακοινώθηκαν άλλα 10 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2, που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών σε 2.576. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 41 ασθενείς με COVID-19, ενώ 71 ασθενείς είχαν εξέλθει της μονάδας εντατικής θεραπείας. Χθες, κατεγράφη άλλος ένας θάνατος ασθενή. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που κατέληξαν λόγω της νόσου ήταν χθες 139, στην πλειονότητά τους (103) άνδρες και σε ποσοστό 91,4% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών. Συνολικά έως και χθες είχαν εξεταστεί εργαστηριακά 72.130 κλινικά δείγματα ατόμων με συμπτώματα της νόσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή