Νέο ποινικό τοπίο για τρομοκρατία και απάτες κατά Ε.Ε.

Νέο ποινικό τοπίο για τρομοκρατία και απάτες κατά Ε.Ε.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από πολλά χρόνια διευρύνεται η ποινική μεταχείριση όσων εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δράσεις, καθώς προβλέπονται νέα αδικήματα για την τρομοκρατία, ενώ με αυστηρές ποινές θα τιμωρούνται στο εξής οι απάτες κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ενσωματώνονται στη νομοθεσία μας ευρωπαϊκές οδηγίες που αλλάζουν το ποινικό τοπίο για την τρομοκρατία και τα οικονομικά εγκλήματα κατά της Ε.Ε. Ετσι, στο εξής προβλέπεται πως τα αδικήματα κατά της περιουσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα διώκονται βαρύτερα και η ευρωπαϊκή περιουσία εξομοιώνεται πλέον με την εθνική περιουσία.

Ως εκ τούτου, ποινικά αδικήματα με βαρύτερες ποινές θα είναι:

• H διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ.

• Oι πράξεις υποβολής ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή παρασιώπησης πληροφοριών, παράνομης λήψης και παρακράτησης επιχορηγήσεων και παροχών, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, με την ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας νέα ποινικά αδικήματα θα είναι:

• H οργάνωση ή με οποιονδήποτε τρόπο διευκόλυνση ταξιδιών με σκοπό την τρομοκρατία.

• H κλοπή, η εκβίαση και η πλαστογραφία που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα.

Προβλέπονται, επίσης, ειδικές διατάξεις για τη διεθνή συνεργασία και πρόσβαση, συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία, ενώ λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τα θύματα της τρομοκρατίας, καθώς προβλέπεται η παροχή κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης σε αυτά αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. Παράλληλα, με νέες διατάξεις παρέχεται αυξημένη προστασία στα ανήλικα που έχουν ποινικές εμπλοκές στο πλαίσιο της εφαρμογής του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή