ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επάρκεια στην αγορά, αλλά αυξάνεται η ζήτηση για μάσκες

eparkeia-stin-agora-alla-ayxanetai-i-zitisi-gia-maskes-2375934

Νέες συνήθειες θα προστεθούν στην καθημερινότητα των πολιτών από τις 4 Μαΐου και μετά, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει και η σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Ανάμεσα σε αυτές θα είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, η οποία, θα αποτελέσει βασικό «αξεσουάρ» των πολιτών κατά τις μετακινήσεις τους, αλλά και κατά τις ώρες εργασίας τους. Εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν στην «Κ» ότι «για την ώρα» υπάρχει επάρκεια, ωστόσο σημειώνουν ότι η ζήτηση για μάσκες αναμένεται να αυξηθεί, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν τη φορούν όπου απαιτείται.

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν χειρουργικές μάσκες στα φαρμακεία, με την τιμή της καθεμιάς να διαμορφώνεται στα 0,70 λεπτά με 1 ευρώ. Παράλληλα, ορισμένα φαρμακεία διαθέτουν και πάνινες μάσκες, οι οποίες πωλούνται από περίπου 2-2,5 ευρώ και φτάνουν έως και 6 ευρώ, ανάλογα με το είδος του υφάσματος. Οι υφασμάτινες μάσκες, θεωρούνται πιο οικονομικές καθώς, σε αντίθεση με τις χειρουργικές, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν αφού πρώτα πλυθούν.

Παράλληλα, μάσκες διατίθενται μέχρι στιγμής και μέσω των ηλεκτρονικών φαρμακείων, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να τις προμηθευτούν και από καταστήματα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ή από τα e-shop τους. Οπως αναφέρουν ιδιοκτήτες καταστημάτων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, οι τιμές των μασκών είναι πολύ πιο υψηλές σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον κορωνοϊό.

Οι τιμές της χειρουργικής μάσκας διαμορφώνονται ενδεικτικά σε ένα κατάστημα στα 0,90 λεπτά, ενώ η τιμή του κουτιού με τις 50 μάσκες μπορεί να φτάσει –σε ορισμένες περιπτώσεις– ακόμη και τα 46 ευρώ. Επίσης, σε ορισμένα καταστήματα ιατροτεχνολογικών προϊόντων, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν μάσκες FFP2 (KN95) σε τιμή 3,5-5,9 ευρώ το τεμάχιο, ενώ κάποια πωλούν και υφασμάτινες μάσκες με φίλτρο. Η τιμή της υφασμάτινης μάσκας, που είναι επαναπλενόμενη, αγγίζει τα 4 ευρώ, ενώ η πεντάδα με τα φίλτρα που τη συνοδεύουν είναι άλλα 4 ευρώ.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στη νέα καθημερινότητα των πολιτών, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, όπως μάθαμε να ζούμε με το κράνος στις μηχανές και τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Το κράτος δεν ήρθε για να έχει κάποιο άλλο όφελος». Τέλος, συμπλήρωσε ότι «θα δοθούν οδηγίες και για το πώς μπορεί να φτιάξει κάποιος μάσκα μόνος του, στο σπίτι του».