Ο Κώστας Συνολάκης διευθυντής των σχολείων του Ελληνοαμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος

Ο Κώστας Συνολάκης διευθυντής των σχολείων του Ελληνοαμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ακαδημαϊκός, καθηγητής κ. Κώστας Εμμανουήλ Συνολάκης αναλαμβάνει από την 1η Σεπτεμβρίου τα καθήκοντα του διευθυντή/president των σχολείων του Ελληνοαμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, International Baccalaureate και νηπιαγωγείο Ι.Μ. Καρράς).

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα τo Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, International Baccalaureate και νηπιαγωγείο Ι.Μ. Καρράς) και το Συμβούλιο των Επιτρόπων της Νέας Υόρκης (Board of Trustees).

Ο κ. Συνολάκης διαδέχεται τον κ. Richard Jackson, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται ευδοκίμως την 31η Αυγούστου 2020.

«Η οικογένεια του Κολλεγίου εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στον κ. R. Jackson για τις σημαντικές υπηρεσίες που προσέφερε με την ευχή να παραμείνει πάντα κοντά στο σχολείο μας με το ίδιο ενδιαφέρον» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος.

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να υπηρετήσω το Κολλέγιο Αθηνών σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από την αποφοίτησή μου και θα εργαστώ ακατάπαυστα για να προωθήσω τις αρχές και αξίες του. Το Κολλέγιο είναι ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με διακριτή πορεία 95 χρόνων σαν φιλελεύθερο και δημοκρατικό φυτώριο μαθητών και διδασκόντων, σε όλους τους τομείς του πνεύματος των επιστημών και των τεχνών, ένα σχολείο που έχει αφήσει και αφήνει καθημερινά ένα ξεχωριστό αποτύπωμα στην πατρίδα μας» δήλωσε στην «Κ» ο κ. Συνολάκης. Και πρόσθεσε: «Επιστρέφω στο Κολλέγιο σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας με ένα διαφορετικό ρόλο, που δεν φανταζόμουν ποτέ όταν κατέβαινα τις σκάλες του Μπενακείου.

Η αβεβαιότητα που ζούμε είναι σίγουρα βραχυπρόθεσμη. Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια όλων των συναποφοίτητων, εκπαιδευτικών και μεγάλων ευεργετών, το Κολλέγιο θα ανταπεξέλθει, και θα συνδράμει μακροπρόθεσμα και πάλι στο κτίσιμο μιας ισχυρότερης Ελλάδας».

Ο κ. Συνολάκης, μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών το 1975, συνέχισε τις σπουδές του στο California Institute of Technology (Caltech) από όπου έλαβε τα πτυχία Bachelor of Science (B.Sc.) in Engineering and Applied Science το 1978, Master of Science (M.Sc.) in Civil Engineering το 1979 και Doctor of Philosophy (Ph.D.) στο ίδιο αντικείμενο το 1986.

Ο νέος διευθυντής του Κολλεγίου εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2016 και είναι Γραμματέας της Τάξης Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας.

Από το 1985 είναι καθηγητής Civil, Environmental and Aerospace Engineering στο Viterbi School of Engineering του University of Southern California (U.S.C.), ενώ το 1996 ίδρυσε το πρώτο Κέντρο Έρευνας Τσουνάμι στο U.S.C.

Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών κατόπιν επιλογής του από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, και ως Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και Περιβαλλοντικής Υδρομηχανικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Το 2019 επελέγη ως άμισθος Πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα.

Το ερευνητικό και το συγγραφικό του έργο είναι ευρύτατο. Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων, μελετών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά.

Έχει διευθύνει δεκάδες αποστολές πεδίου σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα έχει τύχει πολλών ακαδημαϊκών και λοιπών διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά το 1989 του απενεμήθη από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. George Bush το Presidential Young Investigator Award και το 2019 έλαβε το κορυφαίο βραβείο της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών (ASCE) στην ακτομηχανική.

Είναι εμπειρογνώμων διεθνούς κύρους σε θέματα tsunami και σε άλλα φαινόμενα φυσικών καταστροφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή