Κ. Συνολάκης: Το νανοτσουνάμι της Κρήτης μάς υπενθυμίζει πόσο περισσότερο προετοιμασμένοι πρέπει να είμαστε

Κ. Συνολάκης: Το νανοτσουνάμι της Κρήτης μάς υπενθυμίζει πόσο περισσότερο προετοιμασμένοι πρέπει να είμαστε

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον σημερινό σεισμό στην Ιεράπετρα, έγινε ένα νανοτσουνάμι που μετρήθηκε από 15εκ ως -15εκ, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι του ΕΑΑ, Νίκο Καλλιγέρη. Αν ο σεισμός είχε μέγεθος 7 Ρίχτερ ή μεγαλύτερο, θα είχαμε μάλλον ένα τσουνάμι με ύψος πάνω από 1μέτρο, που θα μπορούσε να σκοτώσει ανθρώπους.

Φαίνεται ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει ενημέρωση/εκπαίδευση σε αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, παρά του ότι ένα αντίστοιχο φαινόμενο έγινε την 1η Ιουλίου 2009 μετά από έναν παρόμοιο σεισμό στο Ελληνικό Τόξο.

Για παράδειγμα, υπάρχει τουλάχιστον ένα βίντεο που δείχνει το μικρό τσουνάμι να εισέρχεται και να εξέρχεται από το λιμάνι της Άρβης – περίπου 60χλμ. δυτικά της Ιεράπετρας- ενώ φαίνονται μερικοί να στέκονται στις προβλήτες και  να το παρακολουθούν, ενώ άλλοι το σχολιάζουν.

Είναι ακριβώς η εικόνα που δεν θέλουμε να ξαναδούμε. Δεν έπρεπε κανείς να είναι τόσο κοντά στην θάλασσα, τόσο σύντομα μετά από έναν δυνατό σεισμό. Σαν Έλληνες, πρέπει να ειμαστε πιο προετοιμασμένοι. Δεν έχει γίνει ακόμη βίωμα στους συμπολίτες μας ότι αν βρίσκονται κοντά στην θάλασσα και αισθανθούν έναν δυνατό σεισμό που διαρκεί πάνω από 15 δευτερόλεπτα, ή παρατηρήσουν ασυνήθιστες κινήσεις της ακτογραμμής, για παράδειγμα  απότομη υποχώρηση της παραλίας προς την θάλασσα, χρειάζεται να απομακρυνθούν αμέσως και να περιμένουν σε υψόμετρο πάνω από δέκα μέτρα από την θάλασσα, ή πάνω από τον δεύτερο όροφο κτιρίων, για τουλάχιστον μισή ώρα, ή μέχρι να υπάρξει επίσημη ενημέρωση. 

Το νανοτσουνάμι αυτό μας υπενθυμίζει πόσο περισσότερο προετοιμασμένοι πρέπει να είμαστε και σαν πολίτες και σαν κοινωνία. Είμαι σίγουρος ότι η Πολιτική Προστασία θα μελετήσει προσεκτικά πώς λειτούργησε το σύστημα  προειδοποίησης – αυτό που έγινε ήταν μία άσκηση, για το τι μπορεί να γίνει, και χρειάζεται να μάθουμε τι κάναμε καλά και τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Για παράδειγμα, το δίκτυο παλιρροιογράφων που βοηθάει σε πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις δεν είναι σε καλή κατάσταση, μετά από ελλιπή διαχείρηση πολλών ετών.

Δυστυχώς, τα φυσικά φαινόμενα δεν κρατούν υποχρεωτικά αποστάσεις από εμάς, εν μέσω κορωνοϊού και χρειάζεται να είμαστε πάντοτε έτοιμοι. 

* Ο Κώστας Συνολάκης είναι ακαδημαϊκός, καθηγητής φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή