Από το «Μένουμε σπίτι» στο «Μένουμε ασφαλείς» – Ο οδηγός για την επόμενη μέρα

Από το «Μένουμε σπίτι» στο «Μένουμε ασφαλείς» – Ο οδηγός για την επόμενη μέρα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έπιτα από 6 εβδομάδες, 42 μέρες, 1008 ώρες, την Δευτέρα, στις 6 το πρωί κλείνει μια περίοδος πρωτόγνωρης διαδικασίας με απαγορεύσεις, περιορισμούς, έντονους προβληματισμούς, γεμάτες από πίεση διλήμματα και κυρίως αγωνίας για το τι θα συμβεί και ξεκινάει μια νέα μάχη.

Όλο αυτό το διάστημα «καθολικά οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι, είμαστε ικανοί για το καλύτερο και αποδείξαμε με σύνεση, αυταπάρνηση και γενναιότητα ότι μπορέσαμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο υφυπουργός, το στοίχημα των επόμενων εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό. «Να μείνουμε ασφαλείς, να μην δώσουμε χρόνο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί. Εγχείρημα δύσκολο γιατί προερχόμαστε όλοι από μια περίοδο ψυχικής και ψυχολογικής κόπωσης. Σύνθετο, γιατί οι κανόνες είναι αρκετοί και επιβάλλεται προσοχή, αλλά συνέπεια στην τήρηση τους. Εξαιρετικά σημαντικό γιατί το αποτέλεσμα του θα κρίνει τα πάντα για τις ζωές μας και την καθημερινότητα μας».

Διαβάστε αναλυτικά: Οι επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα – Τα μέτρα και οι κανόνες λειτουργίας

 

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες να τηρούν με συνέπεια τα μέτρα προστασίας ενώ, όπως είπε, όλοι πρέπει να στοιχηθούμε σε δύο γραμμές μάχης:

Πρώτη γραμμή:  τηρούμε τους κανόνες ατομικής προστασίας, υγιεινής, αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο είτε όπου αυτό συνιστάται.

Δεύτερη γραμμή: τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα, δεν φεύγουμε εκτός του νομού και των ορίων που επιτρέπονται, δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες άνω των 10 ατόμων.

Υπενθύμισε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα ΤΑΧΙ, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, στα ΤΑΧΙ, στα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Διαβάστε αναλυτικά: Ολοι οι χώροι όπου από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για πολίτες και εργαζόμενους

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους, γραφεία, επισκέπτες κομμωτηρίων κ.λπ. δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό.

Διευκρινίσεις για κομμωτήρια και δραστηριότητες ευεξίας

Επίσης, διευκρίνισε ότι δραστηριότητες ευεξίας που αφορούν σε μασάζ, ατομικές (personal) προπονήσεις φυσικής κατάστασης, πιλάτες (pilates), γιόγκα (yoga) και συναφή προγράμματα, δεν επιτρέπονται.

Η οποιαδήποτε άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων θα συμπαρασύρει σε επίπεδο διοικητικών προστίμων και λοιπών συνεπειών όλη την επιχείρηση.

Στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής η χωροταξική ανάπτυξη της δραστηριότητας θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά στους χώρους και τα περιγράμματα χρήσης που συνοδεύουν τις άδειες τους και τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας

Μετακινήσεις μέσα στην Αττική

Ειδικά για τις μετακινήσεις μέσα στην Αττική, είπε ότι είναι ελεύθερες αποκλειστικά εντός του λεκανοπεδίου και μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων. Δηλαδή, κάτοικος από το Περιστέρι μπορεί να μετακινηθεί στο Σούνιο, του Πειραιά στον Κάλαμο, αλλά οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου δεν μπορούν να μετακινηθούν στα νησιά του Αργοσαρωνικού, στο δήμο Τροιζηνίας ή στα νησιά Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Συνολικά στατιστικά στοιχεία για την εξάπλωση του ιού

Συνολικά έχουν καταγραφεί 2.626 κρούσματα, εκ των οποίων 1.040 είναι ενεργά. 340 νοσηλεύονται, 710 αναρρώνουν κατ’ οίκον. Από τα υπόλοιπα, 1.586 μη ενεργά κρούσματα, 497 νοσηλευτήκαν και πήραν εξιτήριο, 945 ανάρρωσαν κατ’ οίκον και δυστυχώς 144 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Διαβάστε σχετικά: Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα και οι τρεις Covid-free νομοί της χώρας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή