Ηρεμία μετά την… καραντίνα

Ηρεμία μετά την… καραντίνα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάπως έτσι θα είναι από εδώ και πέρα, δεν το περιμένατε;». Η εικόνα έξω από το συνοικιακό κομμωτήριο είναι αρκετά οικεία ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά χθες όλοι γνωρίζαμε ότι οι κυρίες με τα αλουμινόχαρτα στο κεφάλι δεν έχουν βγει στο πεζοδρόμιο για… τσιγάρο. «Οποια δεν χρειάζεται να είναι μέσα, δεν μένει μέσα», όπως είπε στην «Κ» η υπεύθυνη του καταστήματος. «Φυσικά, υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των πελατών που εξυπηρετούμε, δεν επικρατεί πολυκοσμία. Ομως οι άνθρωποι νιώθουν πιο ασφαλείς σε εξωτερικό χώρο».

Πρώτη, ανιχνευτική, ημέρα η χθεσινή για όσους άνοιξαν για πρώτη φορά τις επιχειρήσεις τους. «Δοκιμάζουμε τα νερά» θα πουν ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι, που κλήθηκαν να διαχειριστούν μεγάλο όγκο πελατών, με μειωμένο προσωπικό, και ταυτόχρονα να κατευνάσουν τις όποιες ανησυχίες του κοινού, αλλά και τις δικές τους. Οι μάσκες πάντως χθες, αν και κάποιες κρέμονταν στο ένα αυτί, ήταν το νούμερο ένα αξεσουάρ στους δρόμους.

Υπενθυμίζεται ότι η 4η Μαΐου ήταν η ημέρα που άνοιξαν για πρώτη φορά μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα γραφικής ύλης, τα καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα καταστήματα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, τα καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, τα ανθοπωλεία, τα ΚΤΕΟ, τα κέντρα αισθητικής, τα καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων και τα καταστήματα οπτικών και ακουστικών βαρηκοΐας.

Ανάμεσά τους και το κατάστημα οπτικών του Δημήτρη Φαρμάκη στη Νέα Σμύρνη. Μέχρι χθες εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα έκτακτα περιστατικά, αλλά ήρθε η ώρα να ανοίξει την πόρτα σε όλους τους πελάτες. Φυσικά με προσοχή. «Εμείς φοράμε μάσκα και γάντια, ενώ κάθε γυαλί που δοκιμάζεται αποστειρώνεται μετά σχολαστικά. Οι πελάτες δεν φορούν όλοι μάσκες, αλλά όταν ερχόμαστε σε κοντινή επαφή ζητάμε να φορέσουν».

Ηρεμία μετά την… καραντίνα-1

Tο μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πόλης πρόδιδε την άρση των μέτρων.

Επίσημη πρώτη και για το συνοικιακό χαρτοπωλείο των βορείων προαστίων που λειτουργούσε και ως κατάστημα ειδών πρώτης (σχολικής) ανάγκης, παιχνιδάδικο, κατάστημα με είδη δώρων και πολλά άλλα. «Με το που ανοίξαμε είχαμε μεγάλη επισκεψιμότητα», λέει ο Γιώργος, ο ιδιοκτήτης. «Αλλοι είναι πιο φοβισμένοι –μπήκαν μέσα διστακτικά, ελέγχοντας πρώτα πόσο κόσμο έχει το μαγαζί, εάν φορούν μάσκες κ.λπ.– άλλοι πιο ξεθαρρεμένοι. Οι περισσότεροι ήρθαν για πράγματα που είχαν ανάγκη, όμως υπήρχαν και παιδιά με τις μητέρες τους που ήρθαν να χαζέψουν για ένα παιχνίδι». Ο ίδιος φοράει συνεχώς τη μάσκα του, ενώ το αντισηπτικό είναι απαραίτητο έπειτα από κάθε συναλλαγή. Εξω από αντίστοιχο βιβλιοχαρτοπωλείο στο Μαρούσι είχαν σχηματιστεί χθες δύο ουρές, η μία για όσους είχαν πάει εκεί για φωτοτυπίες και η άλλη για όλους τους υπόλοιπους. Οπως μας έλεγαν οι εργαζόμενοι, κανείς δεν πάει να χαζολογήσει, όλοι ψάχνουν κάτι συγκεκριμένο.

Γεμάτα ήταν χθες και τα κέντρα αισθητικής, που είχαν έγκαιρα ενημερώσει την πελατεία τους να κλείσουν ραντεβού για τις πρώτες ημέρες άρσης των μέτρων. Χλωμάδα από την καραντίνα; Τίποτα που δεν μπορεί να βελτιώσει μια θεραπεία προσώπου!

Οι εμπορικοί δρόμοι πάντως και χθες έδειχναν έρημοι, εφόσον τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα δεν έχουν ακόμα ανοίξει. Το μόνο που πρόδιδε την άρση των μέτρων ήταν το μεγάλο μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή