ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κενά καθίσματα και μάσκες στις συγκοινωνίες

gkat_05_0505_page_1_image_0001
05sel1metro

Διαφορετική εικόνα από αυτήν που έχουμε συνηθίσει αντίκρισαν χθες όσοι χρησιμοποίησαν τις αστικές συγκοινωνίες, κατά την πρώτη ημέρα σταδιακής απελευθέρωσης των μετακινήσεων. Επιβάτες με μάσκες, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας σε σταθμούς αλλά και εντός οχημάτων και συρμών, καθίσματα με κορδέλες που απέτρεπαν τους επιβάτες από το να κάθονται δίπλα δίπλα, συνθέτουν την εικόνα της πρώτης ημέρας της νέας πραγματικότητας στα ΜΜΜ. «Βοηθοί επιβατών» βρίσκονταν στους κεντρικότερους σταθμούς του μετρό συμβουλεύοντας και προτρέποντας τους επιβάτες να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Ταυτόχρονα, δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν σε στάσεις λεωφορείων προκειμένου να επιβλέπουν την τήρηση των μέτρων.

Στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό πλαστικό στη θέση των οδηγών, ενώ οι θέσεις χρησιμοποιούνται ανά τετράδα, χιαστί. Το ίδιο ισχύει και στους συρμούς του μετρό, καθώς από τις 240 θέσεις που υπάρχουν, οι 120 είναι ανοιχτές και έχουν τοποθετηθεί κορδέλες στις ενδιάμεσες θέσεις, ώστε οι επιβάτες να μην κάθονται δίπλα δίπλα. Τα δρομολόγια κατά τις ώρες αιχμής (από τις 06.00 έως τις 10.00 και από τις 15.00 έως τις 18.00) εκτελούνταν στο μετρό ανά 6 λεπτά.

«Σήμερα τα πράγματα είναι ήρεμα, δεν έχει βγει πολύς κόσμος έξω, τα λεωφορεία είναι έτοιμα, με βάση τις οδηγίες που έχουμε πάρει, για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν με τις σημάνσεις και τους αποκλεισμούς θέσεων. Μέχρι στιγμής όλα βαίνουν ομαλά, φορούν μάσκες και ο κόσμος δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προτροπή από τους συνοδούς του ΟΑΣΑ που έχουμε τοποθετήσει. Παρ’ όλα αυτά, είναι εκεί γιατί χρειάζεται να συμβουλεύουν το επιβατικό κοινό. Συνοδοί υπάρχουν και θα υπάρχουν συνέχεια σε 80 σημεία σε όλη την Αθήνα, εκεί όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Οσο αυξάνεται η κίνηση τόσο πιο πολύ θα εντείνουμε την προσπάθεια», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των ΟΣΥ Στέφανος Αγιάσογλου. Η κυκλοφορία του επιβατικού κοινού στα ΜΜΜ ήταν αυξημένη, ωστόσο ελεγχόμενη. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των ωρών εκτός αιχμής, οι μετακινήσεις διεξήχθησαν ομαλά, παρά την ανησυχία που υπήρχε για τυχόν φαινόμενα συνωστισμού λόγω περιορισμένων δρομολογίων. Ορισμένες αντιδράσεις υπήρξαν στον χώρο των λεωφορείων, όπου κάποιοι οδηγοί παραπονέθηκαν ότι δεν παρέλαβαν ακόμη αντισηπτικά. Ωστόσο, πληροφορίες από πλευράς του ΟΑΣΑ αναφέρουν ότι πρόκειται για μικρές, περιορισμένης έκτασης δυσλειτουργίες, που με το πέρασμα των ημερών θα εξομαλυνθούν.

Για την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά την πρώτη ημέρα της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών ενημερώθηκαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι οποίοι επισκέφθηκαν χθες το πρωί το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό στο Σύνταγμα. «Η πρώτη εικόνα είναι θετική. Οι πολίτες μέχρι στιγμής ανταποκρίνονται με σοβαρότητα στα νέα μέτρα και τα δρομολόγια φαίνεται ότι γίνονται με σωστή συχνότητα, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού», σημείωσε ο κ. Καραμανλής. Συγκοινωνιακοί φορείς και υπουργείο Υποδομών είναι σε συνεχή ενημέρωση για την κατάσταση στις συγκοινωνίες και, όπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής, «μπορεί να προκύψουν και προβλήματα. Εδώ είμαστε για να παρακολουθούμε την κατάσταση και όπου χρειαστεί να παρέμβουμε για να γίνει το καλύτερο δυνατόν».