Ανοικτά πάρκα, χώροι πρασίνου

Ανοικτά πάρκα, χώροι πρασίνου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διάθεση του κοινού τίθενται σταδιακά πάρκα και δημόσιοι χώροι άθλησης από τους δήμους, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες απολύμανσης των σχολείων. Οι παραλιακές ζώνες σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Καστοριά έχουν ανοίξει ήδη εδώ και λίγες ημέρες, με τους δημάρχους να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συμμόρφωση των πολιτών στους κανόνες πρόληψης και αυτοπροστασίας.

Στο πλαίσιο σταδιακής άρσης των μέτρων, υπάρχει αυξημένη κινητοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας, υπάλληλοι της οποίας διενεργούν ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι στα καταστήματα που άνοιξαν από χθες τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ σε λειτουργία τίθεται και η δημοτική συγκοινωνία –στους Δήμους  που υφίσταται– κατ’ αναλογία και με τους ίδιους υγειονομικούς κανόνες που διέπουν την επαναλειτουργία των ΜΜΜ.

Πάντως, δεν λείπουν και τα φαινόμενα ανυπακοής, καθώς σε κάποιους δήμους καφετέριες και μπαρ που λειτουργούν μόνο ως take away διανέμουν αλκοόλ το οποίο οι πελάτες καταναλώνουν σε πάρκα και πεζοδρόμια έξω από αυτές, δημιουργώντας συνωστισμό. Οι σχετικές καταγγελίες έχουν θορυβήσει τους δημάρχους, οι οποίοι αναζητούν λύση αντιμετώπισης των συγκεκριμένων περιστατικών.

Στην Αθήνα, ελεύθερη είναι πλέον η πρόσβαση σε όλα τα πάρκα και τους χώρους πρασίνου μεταξύ των οποίων ο Εθνικός Κήπος, η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Λυκαβηττός, το Πεδίον του Αρεως, το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», το Αλσος Φινόπουλου και το Αττικό Αλσος, ενώ από σήμερα μπορούν να γίνονται ατομικές προπονήσεις κατόπιν ραντεβού στο Αθλητικό Κέντρο Στίβου Γκράβας (θα επιτρέπεται η είσοδο σε 15 άτομα ανά ώρα). Επίσης, από σήμερα λειτουργούν δωρεάν και τα γήπεδα τένις του Δήμου Αθηναίων στο Ρουφ, στην Ελληνορώσων, στο Γουδί και στα Ανω Πατήσια. Η πρόσβαση θα γίνεται κατόπιν ραντεβού και θα τηρείται αυστηρή κατάσταση της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των αθλουμένων.

Ενίσχυση στόλου ΟΑΣΘ

Στο σταδιακό «άνοιγμα» των πάρκων και των χώρων πρασίνου προχωρεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μετά το επιτυχημένο «πείραμα» της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη Νέα Παραλία. Ηδη από χθες, σε αρκετά πάρκα έχει επιτραπεί η είσοδος για το κοινό, ενώ προσεχώς αναμένεται η επαναλειτουργία ανοικτών χώρων άθλησης. Οι απολυμάνσεις συνεχίζονται – ιδιαίτερα στην Παραλία, την οποία προτιμούν οι Θεσσαλονικείς για τη βόλτα τους. Στο πλαίσιο των περιορισμών που ισχύουν για τα ΜΜΜ και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα της πόλης που είναι το κυκλοφοριακό και οι μετακινήσεις, ο δήμος προχώρησε στην αγορά μεταχειρισμένων λεωφορείων από την αδελφοποιημένη πόλη της Λειψίας, με τα οποία θα ενισχυθεί προσεχώς ο στόλος του ΟΑΣΘ ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται περισσότεροι πολίτες. Παράλληλα, ελεύθερη είναι η πρόσβαση σε Σέιχ Σου και δάσος Χορτιάτη με απόφαση του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα.

Σε διαδικασία επανεκκίνησης βρίσκεται και ο Βόλος. Η πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο της πόλης είναι ελεύθερη από την περασμένη εβδομάδα, ενώ μαζί με τις απολυμάνσεις των σχολείων, ο δήμος διενεργεί εργασίες αποψίλωσης χόρτων και ευπρεπισμού των πάρκων και των πλατειών, καθώς και των μεγάλων κεντρικών οδικών αρτηριών. Σταδιακά, πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθούν στη διάθεση του κοινού πάρκα και ανοικτοί χώροι άθλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή